Aangifte wegens afpersing

Walibi doet aangifte tegen man die datalek meldt

15 oktober 2019 14:38 Aangepast: 15 oktober 2019 17:00
Bezoekers genieten van een ritje in een van de achtbanen van Walibi. Beeld © ANP Foto

Walibi gaat aangifte doen wegens afpersing tegen een man die een datalek bij het pretpark heeft gemeld. De man vroeg als beloning voor het melden van het datalek vier vrijkaartjes voor het park.

Door een fout in de website van Walibi kun je zien hoeveel kaartjes het pretpark dagelijks online verkoopt, zoals entreebewijzen en tickets waarmee je niet in de rij hoeft te staan.

De fout is ontdekt door ontwikkelaar Jan van Kampen. Een woordvoerder van het pretpark bevestigt het lek en stelt dat er 'naar gekeken wordt'.

De aangifte is niet wegens het datalek, benadrukt de woordvoerder, maar wordt gedaan tegen Van Kampen omdat hij hen vaker contacteerde en hen daarin zou hebben afgeperst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jan hoeft nooit te wachten in de Efteling: 'Ik kan in principe alle rijen ontwijken'

Datalek ruilen voor kaartjes?

Van Kampen zegt dat hij geen idee heeft waarom er aangifte tegen hem wordt gedaan. Het onderwerp van de e-mail waarin hij het datalek bij Walibi meldde, was 'Datalek ruilen voor kaartjes?'. "Ja,dat was een beetje bijdehand van me", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Van Kampen zegt dat het mailonderwerp verwijst naar een mailconversatie met Walibi eerder dit jaar, waarin hij een soortgelijk lek in de website meldde. De IT-manager van Walibi beloofde als beloning gratis toegang tot het park, maar daarna hield het contact op, zo stelt de ontwikkelaar. Als bewijs heeft hij de e-mailconversatie met RTL Nieuws gedeeld. 

'Walibi laat zich niet chanteren'

Gisteren ontving Van Kampen een e-mail van Mascha van Till-Taminiau, de directeur van Walibi. Daarin staat: "Walibi laat zich niet chanteren. U zult dus geen tickets van ons ontvangen. Begin van dit jaar niet, nu niet en volgend jaar ook niet. U hoeft ons dus niet weer te mailen. Wij zullen wel aangifte tegen u doen."

Volgens Walibi is er 'zeker grond voor afpersing', maar het pretpark wil verder niet in detail treden. "Dat laten we aan de politie over", aldus de woordvoerder. Of Walibi het e-mailonderwerp 'Datalek ruilen voor kaartjes?' als afpersing ziet, wil de woordvoerder niet zeggen.

Pretparken

Van Kampen ontdekt vaker fouten en lekken bij pretparken. In 2017 bouwde hij een app waarmee hij toegangscodes voor de Python-achtbaan in de Efteling genereerde. Hij deelde de app niet, en heeft toen samen met de Efteling het lek in het systeem gedicht.

Ook ontwikkelde Van Kampen een app voor zichzelf waarmee hij nooit in de rij bij de Efteling hoeft te staan. Op basis van openbare data van de Efteling creërt de app de ideale looproute waarmee je de drukte mijdt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van