Auwgoritmes

Site verzamelt 'horrorverhalen' over aanbevelingen YouTube

15 oktober 2019 15:52 Aangepast: 15 oktober 2019 15:53

De YouTube-algoritmes zorgen regelmatig voor zeer onwenselijke aanbevelingen. Mozilla heeft daarom een website gelanceerd met 28 horrorverhalen over de kwalijke aanbevelingen van YouTube.

Het gros van wat je aan video's op YouTube ziet, wordt je aangeraden door algoritmes die 'denken' dat jij dat wilt zien. Op YouTube loopt het kijkaandeel van de door algoritmes aanbevolen video's op tot 70 procent. Maar dat gaat niet altijd goed. In het minste geval zijn de voorgeschotelde video's irrelevant voor de gebruiker, maar de algoritmes bevelen soms ook gewelddadige en racistische video's aan tot en met content die aanspoort tot pedofilie.

Mozilla is daarom het #YouTubeRegrets-project gestart om de aandacht op het onderwerp te richten en om YouTube aan te sporen deze problemen aan te pakken. 

De 28 verhalen over ontspoorde aanbevelingsalgoritmes gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo kreeg een liefhebber van paardensport met een passie voor informatie over paardenzorg ongewenst paardenporno voorgeschoteld, waarin paarden het 'met elkaar doen'. Een kijker die zocht naar video's over de yoga-hoofdstand kreeg video's van naakte vrouwen in hoofdstand voorgeschoteld.

Vikingen en slangenmensen

De algoritmes doen ook aanbevelingen die mensen totaal op het verkeerde spoor kunnen zetten. Zo werd een gebruiker die zocht naar video's over de Vikingen en Noorse heidenen omgeleid naar video's over racisme en blanke superioriteit. Een 10-jarig meisje dat naar tapdance-video's keek, kijkt nu tot grote schrik van haar ouders naar allerlei lichamelijk gevaarlijke extreme dans- en slangenmensvideo's. Die video's zetten het meisje aan tot minder eten en drinken.

Mozilla gaat over twee weken met YouTube om de tafel om de kwesties te bespreken. De maker van de browser Firefox hoopt de druk op YouTube op te voeren, zodat de videodienst het probleem serieus gaat aanpakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTuber betaalt schadevergoeding na dode en gewonde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore