Ga naar de inhoud
Tech

Ook Mastercard, Visa en eBay trekken zich terug uit Facebook-munt libra

Beeld © Getty

Diverse grote partijen die betrokken waren bij de cryptomunt van Facebook, trekken zich terug uit het project. Het gaat onder andere om creditcardmaatschappijen Mastercard en Visa.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Het is een flinke tegenvaller voor libra, want bedrijven als Visa en Mastercard spelen een belangrijke rol in het betalingsverkeer in Amerika en Europa.

Visa, Mastercard, Stripe and Mercado Pago doen vanaf nu niet meer mee. Vorige week stapte betaalbedrijf Paypal al uit het project. Dit betekent dat geen enkele Amerikaanse betaalverwerker nog meedoet aan de nieuwe cryptomunt van Facebook.

Timing is niet verrassend

De massale uittocht van oprichters komt daags voor een belangrijkte libra-vergadering. Daar ondertekenen de oorspronkelijke leden van de Libra Association een officieel Handvest, waarin staat wat hun verantwoordelijkheden en taken worden. Dat partijen die twijfelen juist nu vertrekken, is dus niet zo gek.

Scepsis en waarschuwingen

De betaalbedrijven minder enthousiast zijn over libra, komt voornamelijk door de reactie van toezichthouders. Zij hebben met nogal wat scepsis gereageerd op de cryptomunt van Facebook. En voor betaalbedrijven is een goede relatie met toezichthouders nu eenmaal belangrijk.

Bovendien waarschuwde initatiefnemer Facebook dat 'libra en aanverwante producten en diensten' misschien niet op tijd af komen.

Visa en Mastercard haken af

Visa blijft het project volgen, maar vindt dat de Libra Association eerst moet laten zien dat het project kan voldoen aan officiële regels.

Marktplaats eBay schrijft: "We hebben respect voor project libra, maar toch besluiten we dat we niet meer betrokken willen zijn bij de oprichting ervan. Op dit moment ligt onze focus op een eigen betaalproject."

Facebook is initatiefnemer van libra, maar heeft geen volledige controle over de munt. Zodra de munt live gaat, heeft Facebook evenveel zeggenschap als de overige oprichters van The Libra Association.

'Libra is niet in gevaar'

Het project is niet in gevaar door het vertrek van Visa, Mastercard en overige grote partijen, verklaart The Libra Association.

"De samenstelling van de leden kan veranderen. We zijn flexibel dankzij het ontwerp en de open structuur van het project. We kijken uit naar de bijeenkomst over drie dagen, waar we de eerste officiële leden van Libra Association bekend maken.”

Partijen die nog wel meedoen zijn onder andere Uber, Vodafone en Spotify.

Betalen
Lees ook
Betalen we straks allemaal met Facebook's cryptomunt Libra?
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl