Tech

Speciaal gratis lesprogramma moet Nederland helpen in AI-race

11 oktober 2019 16:48 Aangepast: 11 oktober 2019 17:03
Humanoid robot Sophia tijdens de Bright Day. Beeld © ANP

Een actieplan vanuit het kabinet, bedrijven die miljoenen investeren in plekken voor hoogleraren: Nederland lijkt deze week alles op alles te zetten om aan te haken in de race van kunstmatige intelligentie. Een speciaal gratis lesprogramma moet daarbij helpen.

Want om met kunstmatige intelligentie aan de slag te gaan, moet je genoeg mensen opleiden. Daarom biedt techondernemer Jim Stolze een gratis lespakket voor middelbare scholieren aan.

"AI is geen toekomstmuziek meer. Apps als Spotify, Google Maps alles maakt al gebruik van data en zelflerende algoritmes. Dus dan kan het zeker voor de jeugd geen kwaad zich te realiseren hoe dat werkt", zegt Stolze. 

Vandaag deden er in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid al leerlingen mee aan de lessen en in totaal gaan zo'n 15.000 leerlingen deze praktijklessen volgen. Of meer middelbare scholen nog gaan volgen is niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf bedrijven dokken voor 25 hoogleraren kunstmatige intelligentie

De AI-race is een waarin Nederland voorop moet lopen, vindt het kabinet. Niet voor niets maakte de overheid begin deze week bekend de komende 7 jaar tientallen miljoenen extra uit te trekken voor de slimme technologie.

Nederland loopt achter 

Eigenlijk loopt Nederland namleijk een beetje achter op dit gebied. De Chinese communistische partij bijvoorbeeld kondigde in 2017 al aan alles op alles te zullen zetten om in 2030 wereldleider te zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie. Een plan waar omgerekend vele tientallen miljarden euro's voor wordt uitgetrokken.

De Chinezen zijn niet de enigen die enorme potentie zien in de technologie. In de VS wordt kunstmatige intelligentie als cruciaal gezien voor de economie.  De Russische president Vladimir Poetin voorspelde zelfs dat het land met de beste kunstmatige intelligentie over de wereld zal heersen

Aanhaken maar studentenstop

Dat het internationale belang er is lijkt dus duidelijk. Maar Nederland haakte moeilijk aan zo vreesden grotere bedrijven. ICT-vacature's worden maar moeilijk gevuld en er was zelfs een studentenstop bij een aantal studies op dit gebied. Puur en alleen omdat er geen opleiders genoeg waren om de studenten het vak te leren.

En dus investeren een aantal bedrijven nu zelf in de plekken voor hoogleraren. De Nederlandse Spoorwegen, waar kunstmatige intelligentie artificial intelligence (AI) wordt genoemd, zijn een van de vijf en steken hun belang niet onder stoelen of banken.

"AI is voor het voortbestaan van het spoor echt essentieel", zegt NS-woordvoerder Hessel Koster weten. "We passen al redelijk wat AI toe en vergis je niet, er werken inmiddels ontzettend veel IT'ers voor de NS. We zijn meer dan machinisten en conducteurs."

Welke toepassingen gebruiken ze dan?

Zo gebruikt de NS al AI in hun app. "Bij je reisadvies kun je zien waar het druk is in de trein. Dat wordt met AI bepaald." Onder treinen zitten sensoren die het gewicht van een trein bepalen. Op die manier wordt ook berekend wat er betaald moet worden voor goederenvervoer. 

"Die technologie hebben we gebruikt om een computer te laten bepalen wanneer een trein veel mensen vervoerd en waar in de trein die mensen dan zitten", zegt Koster. En dus kun je als reiziger zien waar je in moet stappen om de grootste kans op een zit plek te hebben.

Maar de NS kijkt nog verder vooruit. "Voor het gebruiken van zelfrijdende treinen heb je bijvoorbeeld ook kunstmatige intelligentie nodig. Op een zelfde manier als dat voor zelfrijdende auto's nodig is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst voor AI? 'Computers moeten eerst logisch leren denken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore