Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

ACM: Nederlandse groene stroom nu echt Nederlands en groen

11 oktober 2019 09:44 Aangepast: 11 oktober 2019 10:23
Windmolens in de polder van Flevoland. Beeld © ANP

Energieleveranciers die claimen dat zij groene en Nederlandse stroom verkopen, voldoen nu allemaal aan de wettelijke eisen.

Dat meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), dat onderzoek deed naar de herkomst van Nederlandse stroom en de gegeven garanties van energieleveranciers.

Sjoemelstroom

Daaruit bleek in eerste instantie dat ongeveer 10 procent van de bedrijven een loopje nam met de waarheid. Zij konden door verschillende redenen onvoldoende onderbouwen dat stroom daadwerkelijk groen is, of dat deze zoals geclaimd wordt opgewekt met Nederlandse windmolens of zonnepanelen, waarop ACM ingreep.

"Soms was dat puur administratief", vertelt woordvoerder Jeroen Nugteren van ACM aan RTL Z. "Zo konden enkele bedrijven niet de juiste papieren overleggen van CertiQ, de organisatie die groene energie certificeert."

70 procent nu groen

Daarnaast draait het om zogeheten garanties van oorsprong. CertiQ controleert of stroom die wordt verkocht als Nederlands ook daadwerkelijk komt van Nederlandse windmolens of zonnepanelen. Ongeveer 70 procent van alle consumenten in ons land neemt intussen groene stroom af, waarvan bijna 30 procent uit Nederland komt.

Volgens ACM hebben de leveranciers die de herkomst van stroom niet voldoende konden aantonen, hun stroometiket aangepast. Daarop moet een leverancier alle bronnen van de geleverde stroom vermelden.

Verplicht oorsprong melden

Op dit moment geldt dat alleen voor groene stroom. Maar vanaf 1 januari 2020 moeten ook leveranciers van grijze stroom (opgewekt uit fossiele energiebronnen) verplicht melden waar hun stroom vandaan komt.

"Vergelijk het met de ingrediënten op het etiket van het product dat je eet. Je moet precies weten wat je krijgt", zegt Nugteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Groene stroom voor het Noorden, netbeheerder steekt miljoenen in stroomnet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van