Ga naar de inhoud
Waterstof tanken

Shell-voorzitter vindt waterstof 'ideale technologie'

Beeld © Archieffoto ANP

President-commissaris Charles Holliday van olie- en gasbedrijf Shell ziet in waterstof de ideale technologie om de uitstoot van koolstofdioxide terug te brengen.

Shell gaat 2 miljard dollar uitgeven aan projecten rond waterstof, zei Holliday tijdens een klimaat- en innovatieforum in Tokio. Holliday zei dat de aarde 'stervende' is. De juiste regelgeving is volgens hem nodig om dat proces om te keren.

Topman Ben van Beurden gaf aan dat er een wereldwijd handelssysteem voor uitstootrechten nodig is. Shell ziet een "opmerkelijke versnelling van de klimaatdiscussie".

Van Beurden ging ook in op de aanvallen op de aanvallen op oliefaciliteiten van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Hij voorziet niet dat die eenmalig zullen zijn. Van Beurden verwondert zich wel over de relatief relaxte reactie van de oliemarkten op de schokken. Shell zelf neemt stappen om vergelijkbare aanvallen als die op Saudi Aramco te voorkomen, aldus de bestuurder.

CO2-uitstoot verminderen

Shell richt zich al langer meer op gas dan op olie om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Het Nederlands-Britse bedrijf bereikte een akkoord om in Groot-Brittannië Hudson Energy Supply, een leverancier van gas en elektriciteit, over te nemen van Just Energy Group. Dat kost Shell 10,5 miljoen pond, omgerekend zo'n 11,7 miljoen euro. 

Hoogleraar:
Lees ook
Hoogleraar: waterstof ongeschikt voor auto's
Proef
Lees ook
Proef met waterstofproductie op de Noordzee voor schone energie