Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zelfrijdende auto's

Chinezen dolbij met autonome auto's, Duitsers kritisch

09 oktober 2019 17:11 Aangepast: 10 oktober 2019 06:06
De zelfrijdende, hybride F 015 van Mercedes stond eerder op de Dam. Beeld © ANP

Chinezen en Zuid-Koreanen zijn veel optimistischer over de komst van zelfrijdende auto's dan de meeste Europeanen.

Sinds 2015 onderzoekt Audi de maatschappelijke acceptatie van zelfrijdende auto's. De resultaten laten zien dat hoe jonger de respondenten zijn en hoe hoger hun opleidingsniveau en inkomen, des te positiever hun houding ten opzichte van autonoom rijden is. Er zijn ook verschillen zichtbaar tussen de onderzochte landen.

China en Zuid-Korea

De Chinezen zijn euforisch en ook de Zuid-Koreanen zijn bovengemiddeld positief over de technologie. In Europa zijn de Spanjaarden en Italianen koploper. Duitsers en Fransen zijn relatief terughoudend, net als de Amerikanen, Japanners en Britten.

Het emotionele landschap op autonoom rijden levert een gemengd beeld op. Aan de ene kant is er internationaal veel belangstelling voor (82 procent) en nieuwsgierigheid naar (62 procent) autonoom rijden. In de nieuwe technologie zien de respondenten de mogelijkheden voor het individu en de maatschappij: van een gemakkelijkere toegang tot mobiliteit (76 procent) en meer gemak (72 procent) tot meer veiligheid (59 procent). Meer dan de helft van de respondenten wil autonoom rijden wel eens uitproberen.

Vertrouwen

Aan de andere kant zijn er ook duidelijke zorgen, vooral de angst voor controleverlies (70 procent) en onvermijdelijke restrisico’s (66 procent). 41 procent van de respondenten vertrouwt de technologie nog niet en ongeveer een derde (38 procent) is ronduit bezorgd.

De grootste bereidheid om de controle over te dragen is er rond autonoom parkeren en tijdens files op snelwegen. De kennis over autonoom rijden blijkt laag te zijn: slechts acht procent zegt het onderwerp te kunnen uitleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Test zelfrijdende Hyundai op openbare weg

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Chinese Uber-rivaal test zelfrijdende taxi's voor klanten

Kijk ook: elektrische Mercedes SUV

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore