Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Game-uitgever pakt prijzengeld af om politieke uitspraken pro-gamer

09 oktober 2019 11:24
Een speler (niet de gamer in kwestie) tijdens een potje Hearthstone. Beeld © ANP

Een professionele gamer uit Hongkong moet zijn prijzengeld inleveren, omdat hij zijn steun uitsprak voor de opstand in Hongkong. Game-uitgever Activision Blizzard pakt zijn prijzengeld af en hij mag een jaar lang niet meer meedoen aan toernooien. Maar gamers, politici en medewerkers zijn het er daar niet mee eens.

In een interview na afloop van een wedstrijd van het populaire spel Hearthstone, verscheen de speler Chung Ng Wai met het alias Blitzchung voor de camera voor een interview. Hij droeg een gasmasker en een skibril en leek iets te roepen dat wordt gezien als steun aan de demonstraties in Hongkong. 

Blizzard, onderdeel van uitgever Activision Blizzard, greep direct in. De stream en de beelden waarop Chung te zien was, werden offline gehaald. De beelden zijn nog wel terug te vinden op onder andere Twitter. 

Chung moet het geld dat hij dit jaar verdiend heeft met het spel inleveren en mag een jaar lang niet meer meedoen. 

Overtreden van de regels

Chung krijgt de straf omdat hij volgens Blizzard het wedstrijdreglement overtrad. Spelers mogen volgens die regels niets doen of zeggen waar anderen aanstoot aan kunnen nemen of wat Blizzard imagoschade kan opleveren. En Blizzard kan zelf bepalen wat daar onder valt. 

De twee casters waarbij Chung voor de camera verscheen hoeven ook geen klusjes van Blizzard meer te verwachten, zegt Blizzard. 

Ophef

Het besluit van Blizzard om Chung te straffen is tegen het zere been van gamers en de Amerikaanse politiek. 

Bij een Hearthstone-wedstrijd die gisteren werd gespeeld en gestreamd, uitten spelers hun ongenoegen. Tijdens de stream hielden zij een bord omhoog met de boodschap "Free Hongkong, boycott Blizz", meldt gamewebsite Kotaku.

De Amerikaanse senator Marco Rubio spreekt zich ook uit tegen het besluit. Hij stelt dat China toegang tot de lokale markt gebruikt om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken, schrijft hij op Twitter.

Personeel Blizzard staat niet achter het besluit

In ieder geval een deel van het personeel van de uitgever is er ook niet over te spreken.

Op de website van het bedrijf staan acht kernwaarden. 'Denk globaal' en 'elke stem telt' zijn er twee van. Die staan ook vermeld op een gigantisch beeld van een personage uit Warcraft, een van de populairste franchises van de uitgever. 

Een oud-medewerker tweet dat die twee kernwaarden door het personeel zijn afgeplakt.

Protesten Hongkong

Met zijn steunbetuiging mengt de Hearthstone-speler zich in het protest in Hongkong, dat al maandenlang het toneel is van massale anti-China protesten. De aanleiding was een controversiële uitleveringswet, waarmee inwoners van Hongkong naar China zouden kunnen worden gestuurd om terecht te staan. 

De betogers zijn fel tegen de inmenging vanuit China.

Deze week werd er een maskerverbod afgekondigd, wat voor betogers weer aanleiding was om de staat op te gaan. 

Geen spijt

Ondanks het moeten inleveren van zijn prijzengeld en het niet meer mogen meespelen, heeft Chung geen spijt van zijn uitspraak en zijn steun aan de protesten, zegt hij een in een reactie op eSports-blog Inven Global. 

Zijn actie is een andere vorm van deelname aan het protest, zegt hij. "Ik weet wat het betekent. Het kan mijn veiligheid in gevaar brengen. Maar ik denk dat het mijn taak is om iets te zeggen over de kwestie." 

Tencent's vinger in de pap

De Chinese techreus Tencent heeft volgens Bloomberg een klein aandeel in Activision Blizzard. En in een interview met The Guardian speculeert de gamer dat zijn straf is ingegeven door China.

Helemaal uit de lucht gegrepen is die speculatie niet. Want Tencent greep al eerder in, nadat de directeur van de Amerikaanse basketbalclub Houston Rockers zijn steun uitsprak aan de demonstranten in Hongkong.

De techreus heeft de digitale uitzendrechten in China voor basketbalwedstrijden van de Amerikaanse profcompetitie NBA in handen. En na een tweet van de directeur van de basketbalclub besloot Tencent alle wedstrijden in aanloop naar het nieuwe NBA-seizoen niet te streamen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore