Het kabinet investeert de komende zeven jaar in totaal een miljard euro in kunstmatige intelligentie (AI). Daarnaast is het de bedoeling dat overheidsinstellingen intensief gaan samenwerken met bedrijven en wetenschappers.
Dat staat in een nieuw nationaal actieplan dat vandaag is gepresenteerd door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Daaruit blijkt dat het kabinet de jaarlijkse investeringen in AI - dit jaar in totaal 64 miljoen euro - wil verdubbelen.
"AI zal stevig bijdragen aan economische groei, welvaart en welzijn van Nederland", schrijft het kabinet in het Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie. Kunstmatige intelligentie moet bovendien helpen bij grote vraagstukken zoals de vergrijzing, klimaatverandering en problemen in de gezondheidszorg.
Daarom moeten bedrijven hun bijdrage leveren. "De coalitie streeft naar een meerjarige publiek-private investering van in totaal twee miljard euro in zeven jaar", leest het actieplan.
Wat is AI ook alweer?
Hiervoor is ook de zogeheten AI-coalitie opgezet. Daarin zitten op dit moment 65 partijen. Naast het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn dat bedrijven zoals Philips, Ahold Delhaize, IBM, onderzoeksinstellingen zoals TNO en brancheorganisaties waaronder MKB-Nederland en VNO-NCW.
Het doel is om AI te stimuleren, te ondersteunen en waar nodig te organiseren en Nederland zo gezamenlijk een internationale voorhoedepositie te bezorgen. Het kabinet roept ook andere bedrijven en organisaties op zich aan te sluiten.
Ook wil Nederland internationaal samenwerken op het gebied van AI. In het actieplan worden vooral Europese potjes en consortia genoemd. Zo trekt de Europese Unie 7,5 miljard euro uit via de zogeheten Horizon Europe en Digital Europe programma’s en de inzet van het kabinet is om hier 'maximaal middelen uit te halen'.
Misbruik voorkomen
In het actieplan wordt ook gewezen op de gevaren van kunstmatige intelligentie. In het verleden waarschuwden wetenschappers, onder wie Stephen Hawking, voor de mogelijke consequenties wanneer AI-toepassingen bijvoorbeeld in verkeerde handen belanden of ooit even intelligent of zelfs slimmer worden dan de mens.
Volgens het kabinet heeft AI een grote impact op bijvoorbeeld cybercrime, systeemhacking en cyberoorlogsvoering. Om misbruik van AI-toepassingen in de toekomst te voorkomen, stelt de overheid momenteel richtlijnen op voor de veiligheidsrisico's.
Naast meer transparantie moet dit uiteindelijk ook leiden tot nieuwe wetgeving. Zo moeten zaken als privacyschendingen, discriminatie en verkeerde beslissingen op basis van onjuiste gegevens worden voorkomen. Bij het opstellen van nieuwe wetten wil Nederland aansluiten bij initiatieven die in Europees of internationaal verband worden genomen.