Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Catali-nee

Apple waarschuwt dj's: update niet naar nieuwe macOS

08 oktober 2019 11:42
Beeld © Apple

Apple waarschuwt dj's om nog maar niet te updaten naar de nieuwste versie van macOS: een veelgebruikte functie werkt dan niet meer.

Apple heeft macOS Catalina, het nieuwste besturingssysteem voor de Mac, maandagavond uitgebracht. Na bijna twintig jaar is iTunes verdwenen, om plaats te maken voor de snellere en lichtere Muziek-app. Goed nieuws voor de meeste gebruikers, niet voor dj's.

Voor hen verdwijnt een veelgebruikte functie: het delen van zogenoemde XML-afspeellijsten. Apple raadt dj's voorlopig af om te updaten naar Catalina. De deelfunctie van afspeellijsten met tienduizenden lokaal opgeslagen muzieknummers werkt namelijk niet meer.

DJ-apps

Zulke lijsten konden vanuit iTunes naadloos met populaire dj-apps worden gedeeld, zoals Rekordbox, Traktor Virtual DJ en Djay Pro. Groot voordeel voor dj's was dat de lijsten 'live' waren: als er in iTunes een wijziging in een lijst werd gemaakt, gebeurde dat ook in de gekoppelde dj-app. Daarmee was iTunes voor dj's de aanwezen zoekmachine voor hun enorme muziekcollectie.

Oplossing is onderweg

De Muziek-app van macOS Catalina gebruikt een totaal ander formaat. Apple raadt dj's aan om te wachten met updaten naar Catalina tot makers van dj-software hun apps hebben aangepast. Alle bestaande lijsten zijn in Catalina voorlopig niet bruikbaar.

Bijna alle makers van populaire dj-programma's zeggen tegen DJ Techtools te werken aan een oplossing. Traktor, Djay Pro, Virtual DJ en Serato DJ beloven allemaal binnen korte tijd met updates te kopen. Rekordbox / Pioneer DJ heeft nog geen uitsluitsel gegeven over een oplossing.

Volg Bright op YouTube voor meer smartphone-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore