Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Winst Samsung keldert, is wel beter dan verwacht: koers stijgt

08 oktober 2019 10:23 Aangepast: 08 oktober 2019 12:13
Consumenten kennen Samsung van mobieltjes, maar chips zijn voor de winst veel belangrijker. Beeld © AFP

Beleggers zijn verheugd, want uit de voorlopige cijfers van Samsung blijkt dat de chipmarkt begint te herstellen. De omzet en winst dalen wel ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar in vergelijking met het tweede kwartaal stijgen ze juist.

In de maanden juli tot en met augustus kwam de omzet van het Zuidkoreaanse concern Samsung Electronics, dat chips, mobiele telefoons en beeldschermen maakt, uit op circa 62 biljoen Koreaanse won (ruim 47 miljard euro). De operationele winst was zo'n 7,7 biljoen won.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers. De definitieve cijfers worden op 28 oktober bekend gemaakt.

Daling

Het voorlopige omzetcijfer komt neer op een daling van zo'n 5 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, maar de terugval is minder dan was gevreesd.

De operationele winst halveert ruimschoots: een afname van circa 56 procent in vergelijking met vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hogere winst dan verwacht bij ASML, kwartaalomzet stijgt

Lichtpuntjes

Toch zien analisten lichtpuntjes. De markt begint geleidelijk weer aan te trekken en dan kun je voor een goed beeld beter kijken naar de vergelijking met het voorgaande kwartaal, legt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen uit.

Dan zie je juist een stijging van de omzet ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar, met ruim 10 procent. De operationele winst groeit dan met meer dan 16 procent. De koers van Samsung stijgt op de beurs van Seoul met ruim 2 procent.

Chips waren in het tweede kwartaalgoed voor meer dan de helft van het totale resultaat en over heel 2018 zelfs voor driekwart.

ASML, ASMI en Besi

Samsung is de grootste producent ter wereld van geheugenchips, die worden gebruikt om data op te slaan, legt Versteeg uit. Daar beginnen de prijzen nu te stabiliseren en geleidelijk wat te verbeteren, na een eerdere daling, aldus Versteeg. De handelsoorlog tussen de VS en China drukt volgens hem wel de mate van herstel.

Volgens Versteeg zijn de cijfers van Samsung ook goed nieuws voor Nederlandse bedrijven zoals ASML, ASMI en Besi. Die bedrijven maken geen chips, maar ze maken machines die chipproducenten gebruiken om chips te maken. Beleggers gaan daar grotendeels in mee: de koers van ASML daalt weliswaar, maar ASMI en Besi  winnen zo'n 2 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore