Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Tekort 06-nummers van de baan: ACM haalt nummers terug

07 oktober 2019 09:43 Aangepast: 07 oktober 2019 10:48
Beeld © ANP

Een tekort aan beschikbare 06-nummers is voorlopig van de baan. Om te voorkomen dat er geen nieuwe nummers uitgegeven kunnen worden, haalt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) miljoenen nummers terug die niet worden gebruikt door de telecombedrijven. 

Als consumenten een nieuw telefoonabonnement afsluiten in een winkel of online, hoeven zij voorlopig niet bang te zijn dat zij geen nieuw telefoonnummer kunnen krijgen, want ACM vraagt de providers of zij ongebruikte nummers in willen leveren.

VodafoneZiggo leverde onlangs zelf 1,2 miljoen ongebruikte 06-nummers in. Daardoor daalt het percentage uitgegeven nummers onder 90 procent.

In totaal zijn er nu 54,5 miljoen uitgegeven 06-nummers, meldt ACM, dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van telefoonnummers.

Ook andere telco’s moeten inleveren

De actie van VodafoneZiggo was voor ACM aanleiding om ook bij de andere telecombedrijven aan de bel te trekken en hen te vragen om ongebruikte nummers terug te geven. 

De teruggeven nummers worden een jaar niet gebruikt, voor ze weer opnieuw uitgegeven. Dat doet ACM om te voorkomen dat de nieuwe eigenaar van een nummer wordt gebeld door mensen die de oude eigenaar van dat nummer proberen te bereiken. 

Uitgifte op de schop

De toezichthouder heeft de uitgifte van 06-nummers ook op de schop gegooid, om verdere schaarste op korte termijn te voorkomen. 

Als telecombedrijven nieuwe nummers aanvragen, krijgen ze die voortaan in minder grote hoeveelheden. Daarnaast moeten ze die binnen een jaar gebruiken. Nummers die niet aan klanten worden gegeven, moeten weer terug naar ACM. 

"Daarmee voorkomen we dat ze liggen te verstoffen, waardoor het lijkt dat er een tekort dreigt te ontstaan. Terwijl dat niet zo is. Met deze maatregelen is het probleem weer naar de achtergrond verschoven", zegt een woordvoerder tegen RTL Z.

Bij tekort: andere nummers

Op dit moment zijn er 60 miljoen nummers beschikbaar. Maar niet alle nummers worden ingezet voor mobiele telefonie. Alleen 06-nummers die beginnen met een 1 tot en met een 5 (06-1******* t/m 06-5*******) en met een 8 (06-8*******) worden gebruikt door mobiele telefoons. Als er ineens een tekort dreigt, kunnen er nog meer nummers worden vrijgegeven.

Zo zijn er nog reeksen met 06-nummers die niet gebruikt worden, maar wel toegewezen zijn aan oude diensten. Zoals bijvoorbeeld voor semafoons, die we beter kennen als piepers of buzzers. 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan de opdracht geven om die beschikbaar te maken voor mobiele telefonie. 

En dan is er nog de optie om de 06-nummers vrij te geven die beginnen met een 0 en een 9. Ook die optie moet het ministerie lichten. Dat zou betekenen dat er 20 miljoen nieuwe nummers bijkomen.

Het ministerie kan er volgens ACM ook voor kiezen om er twaalfcijferige blokken van te maken, waardoor er nog meer nummers beschikbaar komen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore