Ga naar de inhoud
Inktmaffia

HP wil goedkope inktpatronen in eigen printers gaan blokkeren

HP wil printers die ook inktcartridges van andere merken accepteren, duurder maken. Goedkopere printers gaan zulke cartridges voortaan blokkeren.

HP werkt aan nieuwe technieken om ervoor te zorgen dat zijn goedkope printers alleen nog maar HP-cartridges accepteren, meldt Bloomberg. Nu verdient HP bij goedkope printers vooral aan de inkt die er voor nodig is, maar het loopt die inkomsten mis als klanten elders goedkopere inktcartridges kopen.

HP gaat nog wel printers verkopen die ook werken met cartridges van andere merken, maar voor een hogere prijs. Ook hoopt het bedrijf meer klanten te krijgen voor zijn dienst Instant Ink, waarbij de printer HP een seintje geeft als de inkt bijna op is, zodat gebruikers op tijd nieuwe cartridges krijgen opgestuurd.

Eerder al teruggedraaid

Het bedrijf neemt die stappen omdat de printertak van HP in de problemen is. Het bedrijf ontslaat 16 procent van zijn werknemers, zo'n zeven- tot negenduizend personeelsleden.

Het is niet voor het eerst dat HP zijn printers wil beperken tot zijn eigen cartridges. In 2016 voerde het bedrijf ook al een update door waardoor cartridges van derden niet meer werkten. Die update werd door kritiek na twee weken weer teruggedraaid.

Getest:
Lees ook
Getest: Epson Ecotank, verlost van de printermaffia?