Ga naar de inhoud
Cybercrime

Schade door phishing in Nederland nu al hoger dan in 2018

Beeld © iStock

Het aantal meldingen van cybercrime via sms blijft stijgen: bijna 15.000 tot nu toe, met een totaal schadepost van ruim 1 miljoen euro.

Het totale schadebedrag door fraude via phishing kwam in 2018 op 862.000 euro. Dit jaar is tot oktober al een totaal schadebedrag van 1.105.987 euro gemeld, zegt de Fraudehelpdesk.

Hoewel het gros van de Nederlanders weet wat phishing is, heeft toch 1 op de 10 Nederlanders weleens op een phishinglink in e-mail, sms of WhatsApp-bericht geklikt. Dat komt omdat criminelen steeds nieuwe phishingmethoden bedenken.

Zo is maar 1 op 8 Nederlanders bekend met spoofing, waarbij criminelen doen alsof zij bijvoorbeeld een bank of telecomprovider zijn. Het telefoonnummer, web- of e-mailadres lijkt dan te kloppen, waardoor mensen de situatie onterecht vertrouwen.

Minister: 'blijf alert'

"Het sms’je om met spoed in te loggen om een openstaande rekening te betalen om verhoging te voorkomen, verschijnt in de reeks van sms’jes van je telecomprovider. Daardoor lijkt het alsof phishingsms’je echt afkomstig is van je telecomprovider, terwijl dat niet zo is", zegt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk.

Deze zomer was er nog een golf phihsing-berichten in Nederland die van de Belastingdienst of ING afkomstig leken. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat beloofde in augustus een betere aanpak van vooral berichten die van banken afkomstig lijken.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept mensen op om alert te blijven op nieuwe phishingmethoden. Vooral bij berichten die om geld vragen, of die een link bevatten, moeten mensen opletten. Berichten van banken en de overheid bevatten namelijk bewust nooit een link. Zij vragen de consument of burger zelf naar de juiste pagina of app te gaan en zelf in te loggen.

'Phishingscams
Lees ook
'Phishingscams over Apple meest gezocht op Google'
Phishing-sms
Lees ook
Phishing-sms van Belastingdienst of ING: 'Verwijder direct'