Haatboodschappen

EU-hof: Facebook moet beledigingen automatisch verwijderen

03 oktober 2019 11:31 Aangepast: 03 oktober 2019 13:08
De Duitse Pegida-voorman Lutz Bachmann (L). Hij stond in 2016 terecht wegens het verspreiden van haatberichten over vluchtelingen op Facebook. Beeld © Getty Images

Als een rechter in een EU-land Facebook opdraagt een hatelijke of beledigende boodschap over iemand te verwijderen, moet het ook identieke of overeenstemmende posts van andere gebruikers ontoegankelijk maken op zijn netwerk.

Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald (pdf). Volgens het Europees recht kan zo’n verwijderingsbevel wereldwijd gelden, aldus de rechters in Luxemburg.

Voor het verwijderen van berichten die lijken op de oorspronkelijke hatelijke boodschap hoeft Facebook, of bedrijven die vergelijkbare diensten aanbieden, geen inhoudelijke beoordeling te maken. Het moet kunnen met 'geautomatiseerde technieken'.

Beledigend bericht geblokkeerd

Het hof deed uitspraak in een zaak rond de Oostenrijkse politica Eva Glawischnig-Piesczek. Facebook had een beledigend bericht over haar na een rechterlijke uitspraak geblokkeerd in Oostenrijk.

De hoogste rechter van het land vroeg daarna aan het EU-hof hoe ver de verplichting gaat om onwettige posts te verwijderen.

'Bedreiging voor vrijheid van meningsuiting'

Niet iedereen is te spreken over het oordeel van het hof. Digitale burgerrechtenvereniging EDRi vreest dat dit vonnis de deur kan openzetten voor uploadfilters voor alle online content, waarmee alles wat op het web verschijnt eerst automatisch wordt gecontroleerd op inhoud door bedrijven als facebook en Google. 

"Ondanks de positieve intentie om een persoon te beschermen tegen lasterlijke inhoud, zou deze beslissing kunnen leiden tot ernstige beperking van de vrijheid van meningsuiting voor alle internetgebruikers", zegt Diego Naranjo, hoofd beleid bij EDRi.

Volgens hem lopen vooral mensen met kritiek op politici en mensen die opkomen voor mensenrechten een risico bij het invoeren van dit soort uploadfilters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore