Ga naar de inhoud
Restrict

Instagram lanceert nieuwe functie tegen pesten

Beeld © Getty

Instagram komt met de nieuwe functie 'Restrict', een variant op het blokkeren, gemaakt om pesters beter af te weren.

Als Instagram-gebruikers een ander met de restrict-functie afschermen, merkt diegene daar zelf weinig van. De persoon kan nog reageren, alleen zijn die reacties alleen zichtbaar voor de persoon zelf, niet voor de ontvanger en andere Instagram-gebruikers. Ook kan de afgeschermde persoon niet zien of zijn ontvanger privéberichten leest, en ook andere activiteiten op Instagram blijven verborgen.

Restrict is bedoeld als alternatief op blokkeren, dat mogelijk als rode lap kan werden op de geblokkeerde persoon. Die wordt dan mogelijk alleen nog maar bozer, en gaat meer pesten of lastigvallen. Met de Restrict-functie moeten Instagram-gebruikers anderen ongestoord kunnen negeren. Bovendien kunnen pestkoppen met Restrict nog steeds door hun doelwit in de gaten worden gehouden, bij geblokkeerde accounts is dat niet mogelijk.

Resultaat nog niet bekend

Experts noemen de functie tegenover CNN een stap in de goede richting. Toch zijn zij niet zeker over de effectiviteit van de functie, aangezien Instagram de resultaten van zijn beperkte test niet openbaar heeft gemaakt. Experts vrezen dat de functie vervelende situaties mogelijk nog verder kan doen escaleren.

Kunstmatige intelligentie

Eerder dit jaar kwam Instagram met een preventieve anti-pestfunctie. Kunstmatige intelligentie scant de berichten die gebruikers willen sturen. Als die mogelijk schadelijk zijn, krijgen gebruikers de vraag of zij hun bericht of commentaar alsnog willen versturen. Over die functie zijn experts positief.