Malware en adware

'Honderden miljoenen downloads voor malafide Android-apps'

02 oktober 2019 10:42 Aangepast: 02 oktober 2019 14:21
Beeld © ANP

Een verzameling van 172 kwaadwillende apps in de Google Play-appwinkel is maar liefst 335 miljoen keer gedownload.

In 48 van de apps zat adware, waarmee ongewenste reclame in het besturingssysteem werd getoond. Alleen al die 48 apps werden in september meer dan 300 miljoen keer gedownload, aldus ESET-malwareonderzoeker Lukas Stefanko in een rapport. 

In 15 apps - die samen 20 miljoen keer werden gedownload - zat een vorm van abonnementsfraude. De apps proberen je op misleidende wijze een abonnement af te laten sluiten, waardoor je zonder het te weten maandelijks geld aan de maker overmaakt.

CamScanner

De lijst van Stefanko bestaat uit alle kwaadwillende apps die recent door beveiligingsonderzoekers zijn ontdekt. De hoeveelheid downloads stond bij deze apps in de Play Store. Vermoedelijk ligt het aantal zo hoog omdat recent malware werd ontdekt in de populaire Android-app CamScanner, die op zichzelf al honderd miljoen keer was gedownload.

Bijna alles verwijderd

Hoewel de apps bij elkaar veel zijn gedownload, merkt Stefanko op dat nagenoeg alle betreffende applicaties inmiddels uit de Play Store zijn gehaald. Android-gebruikers kunnen daarom niet meer deze apps downloaden via de appwinkel van Google.

In juli zette Stefanko ook op een rij hoeveel kwaadwillende apps er waren aangetroffen. Dat waren er toen 205, die samen meer dan 32 miljoen keer waren gedownload.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gebruikers betalen honderden euro's voor simpele Android-apps

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van