Tech

Presidentskandidaat en Zuckerberg bekvechten over Facebook

02 oktober 2019 09:53 Aangepast: 02 oktober 2019 10:08
Elizabeth Warren, senator voor de Democratische Partij die president wil worden. Beeld © ANP

De Amerikaanse presidentskandidaat Elizabeth Warren deelt Facebook-topman Mark Zuckerbeg een tik uit. In uitgelekte opnames is te horen dat Zuckerberg zegt dat hij juridisch de strijd aan zal gaan met de Amerikaanse regering, als die Facebook op wil breken. Warren is niet onder de indruk en herhaalt nog maar eens dat zij grote techbedrijven op wil breken. 

De democratische presidentskandidaat Warren trekt zich weinig aan van gelekte uitspraken van de Facebook-oprichter die gisteren werden gepubliceerd

Sterker: ze lijkt het te zien als een aanmoediging voor haar plannen om grote techbedrijven op te breken, mocht zij president van de VS worden. Het opbreken van bedrijven zoals Google, Amazon en Facebook is een van de speerpunten van haar campagne. 

Ze plaatste voor de zomer zelfs een groot reclamebord in Silicon Valley, de thuisbasis van veel grote techbedrijven, met de oproep: 'Break up big tech'.

Vertrouwelijk gesprek

In de vertrouwelijke opnames die gisteren lekten is een vraag-antwoord-gesprek te horen tussen Zuckerberg en Facebook-medewerkers. Dat is een wekelijkse traditie binnen het bedrijf. Een van die gesprekken werd gelekt naar techsite The Verge

Op een vraag antwoordt Zuckerberg dat hij de strijd aan zou gaan, als Warren president zou worden en zij Facebook daadwerkelijk probeert op te breken. Hij rekent er zelfs op dat hij die juridische strijd zou winnen. 

"Is dat slecht nieuws voor ons? Ja! Ik wil geen grote rechtszaak voeren tegen onze eigen regering. In die positie wil je niet zitten. [...] Maar als iemand dreigt met zoiets existentieels, dan ga je de mat op en vecht je", zegt Zuckerberg. 

"And does that still suck for us? Yeah."

Het duurde niet lang tot Warren reageerde op de gelekte opnames en de uitspraken waarin hij haar bij naam noemt. Ze haakt aan op de vraag die Zuckerberg zichzelf stelt: "And does that still suck for us?"

Niet bang om techreuzen op te breken

Warren wil het systeem aanpakken, waardoor bedrijven zoals Facebook wegkomen met het uitschakelen van concurrentie, lak hebben aan de privacyrechten van consumenten en falen in het beschermen van de democratie, schrijft ze. 

In navolging van deze tweet, gaat Warren nog even door. "Ik ben niet bang om grote techbedrijven zoals Facebook, Google en Amazon verantwoordelijk te houden. Het is tijd om grote techbedrijven op te breken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Presidentskandidaat en Zuckerberg bekvechten over Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore