Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Dutch Design Week 2019

Dutch Design Week: je zintuigen als sensoren

04 oktober 2019 11:33 Aangepast: 05 oktober 2019 09:24

Tijdens de Dutch Design Week biedt het programma Homo Sensorium zintuiglijke ervaringen die je laten voelen wat het is om mens te zijn.

Met de opmars van humanoids, AI en robots wordt de grens tussen mens en machine steeds vager. De Homo Sensorium-expositie tijdens de Dutch Design Week laat je merken wat jou als mens onderscheidt.

Trouw in een hightech huwelijksceremonie en creëer je eigen 3D-trouwringen in het Brainwave Wedding Lab. Gebruik wearables met sensoren om op een nieuwe, fysieke manier contact te maken met de natuur in de workshop Facing Nature. Of dompel jezelf onder in een multi-sensorische tour gebaseerd op het industriële erfgoed van Strijp-S met Cosmic Travel Kit. 

Brainwave Wedding Lab

Brainwave Wedding Lab is een hightech huwelijksceremonie ontwikkeld door Baltan Laboratories met kunstenaars Lancel/Maat. Het lab onderzoekt toekomstige huwelijksvormen in een technologische samenleving. Wanneer het trouwkoppel kust, wordt hun hersenactiviteit gemeten met EEG-sensoren. De twee unieke datapatronen van de kus worden 3D-geprint in twee (trouw)ringen.

De ringen bevatten een code voor het huwelijkscontract die wordt opgeslagen in een Blockchain-systeem, niet langer beperkt door sociale gewoonten en lokale wetgeving. Experimenteer met deze nieuwe, persoonlijke vorm van een tijdelijk huwelijk: inclusief, internationaal, met twee of meerdere personen. Dit test-huwelijk heeft nog geen wettelijke status, maar kan dit in de toekomst mogelijk wel krijgen.  

Facing Nature

We spenderen veel van onze tijd binnenshuis, terwijl we op ons scherm staren naar digitale bladeren en dieren. Welke zintuigen kunnen we ontwikkelen om weer (dichter) in contact te komen met de natuur? Wat kunnen we leren van natuurlijke processen? In deze tweedaagse workshop, onder leiding van Madeline Schwartzman, bouwen deelnemers hun eigen natuurinterfaces door middel van speculatieve wearables en gezichtsprotheses. 

Cosmic Travel Kit

Naar een origineel concept van de Eindhovense kunstenaar Peter Nagelkerke, heeft Baltan Laboratories het initiatief genomen om de Cosmic Travel Kit te ontwikkelen, gebaseerd op het rijke industriële erfgoed van Strijp-S. De Cosmic Travel Kit is een wearable voor meerdere zintuigen. De kit ziet eruit als een mix tussen een astronauthelm en een draagbaar microtheater. In een wandeling van 20 minuten over Strijp-S, ontdek je geur- en geluidscomposities uit alternatieve realiteiten van het verleden, heden en toekomst. 

In het Natlab

Bij het Homo Sensorium-programma, dat Baltan Laboratories, Natlab en Broet tijdens de Dutch Design Week in het Natlab (Eindhoven) presenteren, kun je je zintuigen prikkelen. Baltan Laboratories is het ‘lab van de toekomst’ nu: een ontmoetingsplek voor innovatief onderzoek en creativiteit op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie in Eindhoven. Je kunt alle tech en sensoren testen van 19 tot 23 oktober in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week.

Bright doet verslag van de Dutch Design Week in Eindhoven. Niets missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal of volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore