Gelekte gesprekken

Zuckerberg: 'Ik had allang bij Facebook ontslagen kunnen zijn'

01 oktober 2019 16:39 Aangepast: 02 oktober 2019 07:57
Beeld © Getty

Facebook-CEO Mark Zuckerberg denkt dat hij allang zou zijn ontslagen, als hij geen meerderheidsbelang had in de raad van bestuur.

"Eén van de dingen waar ik geluk mee heb is dat ik de meerderheid van het aantal stemmen in handen heb", vertelt Zuckerberg in gelekte audio-opnames in handen van The Verge. "Dat bleek best belangrijk, want er zijn al een paar momenten geweest waarop ik ongetwijfeld ontslagen zou zijn."

Het beleid van Zuckerberg binnen Facebook kwam onder vuur te liggen toen meerdere dataschandalen bij Facebook aan het licht kwamen. Zo bleek bijvoorbeeld dat databedrijf Cambridge Analytica gegevens van Facebook had misbruikt voor politieke reclame.

Afgelopen zomer bleek dat het merendeel van de Facebook-aandeelhouders Zuckerberg liever kwijt is. Zij stemden voor een onafhankelijke bestuursvoorzitter. Het voorstel werd door Zuckerberg afgeschoten door zijn meerderheidsbelang binnen het bedrijf.

Naar de rechter

De Facebook-topman snijdt nog meer gevoelige onderwerpen aan in de gelekte gesprekken. Zo zegt hij bereid te zijn om naar de rechter te stappen als een Amerikaanse president Facebook in stukken probeert te snijden. 

Zuckerberg zegt ook de groei van concurrent TikTok nauw in de gaten te houden. Facebook zou werken aan een concurrent voor de app genaamd Lasso. "We gaan kijken of die app kan aanslaan in landen waar TikTok nog niet groot is, waarna we in andere landen ook gaan concurreren."

Overdreven en dramatisch

De topman vond het nieuws over contentmoderatoren die schokkende beelden te zien kregen wat overdreven en dramatisch. "Het is niet alsof het merendeel de hele dag alleen maar naar verschrikkelijke dingen moet kijken. Maar sommige dingen zijn wel lastig om te verwerken en wij moeten daar hulp bij bieden."

De gelekte opnames zijn afkomstig van een personeelsbijeenkomst uit juli dit jaar. Het was niet de bedoeling dat Zuckerberg zijn uitspraken hiervan openbaar werden gemaakt.

In een bericht op Facebook bevestigt de topman de gelekte informatie. Zuckerberg nodigt mensen uit om het artikel te lezen, voor een "ongefilterde versie van wat wat ik denk en mijn werknemers vertel."

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op bezoek bij Facebook: deze mensen houden je tijdlijn schoon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van