Actioncams

GoPro lanceert twee nieuwe actiecamera's

01 oktober 2019 15:07 Aangepast: 01 oktober 2019 17:09

GoPro introduceert twee nieuwe camera's: de HERO8 Black actioncam met sterk verbeterde stabilisatie en de GoPro Max, een 360-gradencamera met stabilisatie.

Dronefabrikant DJI bracht eerder dit jaar de DJI Osmo Action op de markt. Deze actioncam moest niet alleen de strijd aan gaan met de GoPro Hero 7 als actioncam maar ook als compacte camera voor vloggers, dankzij een klein lcd-scherm aan de voorkant.  

GoPro's antwoord op de DJI Osmo Action is de nieuwe GoPro Hero 8. Functies zoals de stabilisatie zijn sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, die met HyperSmooth 1.0 al een digitale stabilisatie had. 

HyperSmooth 2.0

De Hero 8 Black ondersteunt de verbeterde HyperSmooth 2.0-stabilisaties in alle resoluties tot en met 4K60 en heeft een Boost-modus die de stabilisatie nog verder omhoog schroeft in extreme omstandigheden. Helemaal nieuw is een functie die ervoor zorgt dat de horizon altijd horizontaal blijft, zelfs al draai je de camera 360 graden om zijn as.

TimeWarp 2.0 past nu automatisch de snelheid aan de beweging aan. Raak het schermpje aan tijdens het filmen en de timewarp vertraagt naar de werkelijke snelheid, nog een tap en je zit weer in de timewarp. Een leuk effect dat je normaal tijdens de montage zou toepassen.

Hero 8

De Hero 8 ondersteunt nu resoluties van 1080p bij 240 frames per seconde, voor acht keer langzamere slow-motion, tot en met 4K bij 60 frames per seconde en bitrates tot en met 100 Mbps. Je kunt nu ook 1080P-video's met beeldstabilisatie livestreamen.

De fotofuncties zijn ook verbeterd, waardoor voortaan alle fotomodi RAW-bestanden ondersteunen. De HDR-functie is met name bij opnames met beweging verbeterd. 

Het is ook voor het eerst dat je de Hero zonder externe framebehuizing kan bevestigen op GoPro-mounts. De bevestigingsvingers zijn onderdeel van de Hero 8 en vouwen op in de behuizing. Zonder die extra externe framebehuizing van de voorgangers neemt de Hero 8 zo'n 14 procent minder ruimte in beslag als je hem bijvoorbeeld in je jaszak stopt. SD-kaarten of batterijen verwisselen is daarmee ook een stuk sneller en makkelijker. 

Naast de gebruikelijke digitale lenzen Linear, Wide en SuperView ondersteunt de HERO8 een vierde, Narrow. Deze lens, die het minst vertekent en het meest normale beeld oplevert, is speciaal bedoeld voor vloggers. 

Accessoires

GoPro levert voor de Hero 8 een drietal accessoires die de camera beter geschikt moeten maken als compact vlogsysteem. De Media Mod (79,99 euro) is een externe framebehuizing met een ingebouwde shotgunmicrofoon, twee coldshoe-mounts voor extra accessoires, een USB-C-, HDMI- en een 3,5 mm mini-jack-microfoonpoort voor een externe microfoon. 

GoPro heeft nu ook een 1,9 inch lcd-scherm die je op de Media Mod bevestigt, zodat je makkelijk tijdens het vloggen het beeld kan kaderen. Deze Display Mod (79,99 euro) kan je neerklappen als je hem niet nodig hebt. 

Als laatste accessoire is er de Light Mod (49,99 euro), een tot 10 meter waterdicht, compact en oplaadbaar ledlampje die je aan de Media Mod bevestigt of op GoPro-mounts om je video bij te lichten.

GoPro MAX

GoPro MAX is een nieuwe, waterdichte dual-lens 360-gradencamera. De MAX volgt de GoPro Fusion op en deelt een aantal soortgelijke nieuwe features als die van de Hero 8, zoals ingebouwde, opvouwbare bevestigingsvingers, Max HyperSmooth-stabilisatie en Max TimeWarp die de snelheid ook aanpast aan de situatie en met een enkel tap terugspringt naar de normale opnamesnelheid. 

Ook heeft de Max een vierde lens, namelijk de Max SuperView. De MAX heeft nu ook een panoramafunctie waarmee je 270-gradenfoto's neemt, zonder de horizon te hoeven scannen. Een lcd-schermpje aan de voorkant helpt hij het kaderen. De Max is in Hero-modus als 1080P-actioncam met een enkele lens te gebruiken, inclusief horizonnivellering, stabilisatie en 1080P-livestreaming. 

De Max plakt de 360-beelden voortaan in de camera zelf aan elkaar, in tegenstelling tot de Fusion. Vervolgens kan je het beeldmateriaal naar de vernieuwde GoPro-app op je smartphone sturen. Daarop kun je met bijvoorbeeld de nieuwe keyframefunctie de beeldhoek veranderen.

Prijzen

De GoPro Hero 8 Black kost 429,99 euro en de GoPro MAX kost 529,99 euro. De camera's zijn te pre-orderen vanaf 15 oktober. De Hero 8 zal vanaf 20 oktober verkrijgbaar zijn, de MAX vanaf 24 oktober.

Bright probeerde tijdens het persevent van GoPro de HyperSmooth 2.0-stabilisatie op de Hero 8 op een elektrische crossmotor:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van