Uitzonderingen

'Facebook gaat satire en opinie niet factchecken'

01 oktober 2019 09:42
Beeld © AFP

Facebook zou bij het factchecken van nepnieuws binnenkort een uitzondering gaan maken voor satire en opiniestukken.

Artikelen in deze categorieën die verzonnen feiten bevatten worden niet door Facebook van het label 'nepnieuws' voorzien, aldus bronnen tegenover The Wall Street Journal. Uitgevers zouden binnenkort ook in beroep mogen gaan tegen een stuk dat als nepnieuws is gemarkeerd, in een poging om het label te laten weghalen.

De nieuwe regels zijn nog niet aangekondigd en moeten nog ingaan, aldus de bronnen. Wel verwijderde Facebook recent het nepnieuwslabel bij een opiniestuk van Washington Examiner, waarin werd beweerd dat onderzoeken naar klimaatverandering niet kloppen.

De techgigant controleert in verschillende landen of gedeelde nieuwsberichten kloppen, of dat er sprake is van nepnieuws. In Nederland doet Facebook dat in samenwerking met NU.nl. In de Verenigde Staten stopten factchecksite Snopes en persbureau AP eerder dit jaar de samenwerking met Facebook. Daar zijn nog wel andere factcheckers actief.

Politici

Facebook lijkt steeds vaker uitzonderingen te maken bij het handhaven van de factcheckregels. Recent bleek dat Facebook-berichten die in strijd met de regels zijn niet worden weggehaald als ze afkomstig zijn van politici. Voor deze gebruikers zouden namelijk andere regels gelden.

Volgens Facebooks hoofd persvoorlichting Nick Clegg zou het sociale netwerk geen scheidsrechter willen spelen tijdens de aankomende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Door berichten van politici niet weg te halen, zou het bedrijf geen kant kiezen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van