Japanners overstag

Mazda toont in oktober een elektrische auto

30 september 2019 10:16
Beeld © mazda

Mazda komt eind volgende maand met een elektrische auto. Die wordt onthuld tijdens de Tokyo Motor Show.

Mazda was het merk dat zich het meest openlijk verzette tegen de elektrificering van de wereldwijde vloot auto's. Terwijl Toyota inzette op waterstof en Nissan de Leaf op de wereld zette kwam Mazda met persberichten dat "Veel Europeanen nog geloven in de brandstofmotor". Een senior medewerker van Mazda deed tegen Car Magazine de uitspraak dat "de rook van elektrische auto's gewoon elders uit een schoorsteen komt". 

Het merk dat fraaie en sympathieke wagens bouwt, leek met de hakken in het zand de toekomst tegemoet te gaan. Nu moeten we Mazda krediet geven voor de manier waarop ze met de SkyActiv-G en SkyActiv-X motoren de laatste kilometers uit elke druppel benzine proberen te persen, maar vol te houden is dat niet. Zelfs als je niet principieel wilt overstappen naar elektrisch rijden, dan zul je dat om de portemonnee doen. Elektriciteit wordt goedkoper, brandstof duurder en zo prijzen brandstofaangedreven auto's zich naar alle waarschijnlijkheid voor 2025 de markt uit in de meeste segmenten. 

Iemand bij Mazda heeft nu ook het licht gezien. Of eigenlijk de Europese regelgeving voor komend jaar goed bekeken. Dus kondigt het merk een volledig elektrische auto aan. Die komt 23 oktober onder een doekje vandaan op de Tokyo Motor Show.

We weten nog niet zo gek veel over die auto, maar dat het niet een elektrische versie wordt van een bestaand model is al wel duidelijk. Na de onthulling van de volledig elektrische auto van Mazda kunnen we nog meer nieuws verwachten, want een EV met een Wankel-motor als range extender wordt ook als optie genoemd. 

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto in de Bright Duurtest. Volg hier alle updates

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Duurtest Mazda 3: afscheid met een dubbel gevoel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van