Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
SecureROM

Oudere iPhones voor eeuwig te kraken door softwarefout

28 september 2019 08:52 Aangepast: 28 september 2019 08:58
Beeld © Bright.nl

Beveiligingsonderzoekers hebben een manier gevonden om iPhones te kraken, die Apple niet kan tegengaan met een latere software-update.

De nieuwe jailbreakmethode werkt op alle toestellen vanaf de iPhone 4S tot en met de iPhone X. De nieuwere iPhone XR, XS, 11 en 11 Pro zijn niet via de nieuwe truc te jailbreaken.

De jailbreak misbruikt een softwarelek gevonden in de SecureROM van iOS, het gedeelte van de software dat wordt gebruikt om een toestel op te starten. Apple zou deze SecureROM alleen kunnen aanpassen door nieuwe revisies van hardware uit te brengen.

Het lek werd ontdekt door axi0mX, die een jaar lang stilletjes aan de jailbreak genaamd Checkm8 werkte.

Door een iPhone te jailbreaken wordt het mogelijk om software buiten de App Store te installeren. Zo kun je apps installeren met functies die Apple niet toelaat, maar het vergroot ook de kans dat je per ongeluk bijvoorbeeld malware installeert. Jailbreak-apps worden immers niet door Apple gecontroleerd op kwaadwillende code.

Twee jailbreaks

De techgigant leek de afgelopen jaren steeds beter te worden in het afslaan van jailbreakmethodes, maar de afgelopen maanden had het bedrijf nogal wat tegenslagen. In augustus opende het bedrijf per ongeluk een eerder opgelost beveiligingslek, waardoor toestellen met iOS 12.4 gejailbreakt konden worden.

Apple is overigens niet het enige bedrijf met een onoplosbare jailbreakmethode. Ook de Nintendo Switch bleek een dergelijk lek te bevatten, dat in latere hardwarerevisies pas werd weggehaald.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore