Regisseurs aantrekken

'Films van streamingdienst Apple eerst in bioscoop te zien'

27 september 2019 17:23 Aangepast: 27 september 2019 17:24

Apple zou sommige van de exclusieve films voor zijn nieuwe streamingdienst Apple TV+ eerst in de bioscoop willen uitbrengen. Daarmee hoopt Apple grote regisseurs aan te trekken.

Apple zou al in gesprek zijn met bioscoopketens om zijn eigen films ook traditioneel uit te brengen, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Apple zou met de stap bekende regisseurs willen aantrekken, die niet te spreken zijn over het beleid van onder meer Netflix.

Netflix brengt zijn films gewoonlijk direct uit op zijn streamingdienst, waarmee de prestige van het witte doek wordt overgeslagen. Een uitzondering is The Irishman: de Netflix-film van regisseur Martin Scorsese is eerst een week in een beperkt aantal bioscopen te zien, en daarna pas te streamen.

Oscar-winnaars

Veel filmprijzen worden alleen toegekend aan films die in de bioscoop zijn verschenen. Ook dat telt mee: regisseurs doen het immers niet alleen maar voor het geld, maar ook voor het gouden beeldje. Amazon laat films voor zijn platform Prime Video ook al een aantal jaar eerst in de bioscoop verschijnen. Zo is de Oscar-winnende film Manchester by the Sea door Amazon geproduceerd voor zijn platform.

Steven Spielberg

Apple heeft eerder al Steven Spielberg aan Apple TV+ verbonden. De regisseur staat bekend als een tegenstander van films die exclusief voor streamingdiensten uitkomen.

Spielberg-protégé JJ Abrams paste onlangs nog voor een exclusieve samenwerking met Apple. Zijn studio Bad Robot ging liever met WarnerMedia in zee, mede door het kleine bereik van Apple en het gebrek aan eigen licenties. Door films uit te brengen in de bioscoop, doet Apple de klassieke filmmakers een eerste handreiking.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Videodienst Apple TV+ kost 5 euro per maand

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oprah Winfrey krijgt boekenprogramma op Apple TV+

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van