Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Cybercrime

'Nederlander achter cyberbende die vanuit NAVO-bunker werkte'

27 september 2019 16:59 Aangepast: 27 september 2019 17:10
Beeld © LKA Rheinland Pfalz

Een 59-jarige Nederlander is volgens de politie de drijvende kracht achter een datacentrum in een oude NAVO-bunker in Duitsland. Vanuit die bunker werden ondergrondse marktplaatsen aangeboden, waar werd gehandeld in onder meer drugs en gestolen data.

De Nederlander zou daar met twaalf anderen zogeheten 'bulletproof hosting' hebben gerund. Dat zijn servers die gebruikers uit het zicht van justitie moeten houden en waarvan de beheerders meer door de vingers zien. Ook zeker drie andere Nederlanders worden verdacht van betrokkenheid. 

Jarenlang onderzoek

De hostingpartij werd donderdag en vrijdag in een gecoördineerde actie uit de lucht gehaald, na bijna vijf jaar onderzoek. Zeven van de dertien verdachten zijn opgepakt. Behalve de vier Nederlanders zijn het twee Duitsers en een Bulgaar. In Nijmegen is de woning van een 52-jarige man doorzocht.

Daarbij is computerapparatuur in beslag genomen, maar de man is niet aangehouden. In onder meer Rotterdam hebben getuigen administratie gedeeld met de rechercheurs, aldus de Nederlandse politie.

Marktplaatsen op dark web

Klanten van de hostingpartij gebruikten de servers voor ondergrondse marktplaatsen. Die stonden op het dark web, het verborgen deel van internet. Ze handelden er onder meer in drugs, vervalste documenten, gestolen gegevens en kinderporno.

Ook voerden ze cyberaanvallen uit via de servers. Eind november belaagden ze bijvoorbeeld meer dan een miljoen routers in Duitsland tegelijk.

Duitse NAVO-Bunker

De WallStreet Market, een van de grootste ondergrondse marktplaatsen ter wereld, stond op de servers. Dat forum werd eerder dit jaar opgerold. Ook ondergrondse marktplaatsen met namen als Cannabis Road, Fraudsters, Flugsvamp 2.0, orangechemicals, acechemstore en lifestylepharma werden gerund vanaf de servers.

De gebruikte NAVO-bunker staat in het Duitse Traben-Trarbach, meldden de autoriteiten in de deelstaat Rijnland-Palts vrijdag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

4 jaar cel geëist voor wapenhandel via darkweb

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie rolt illegaal handelsplatform op dark web op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore