Like-druk

Facebook verbergt aantal likes: 'Beter voor mentale gezondheid'

27 september 2019 09:53 Aangepast: 27 september 2019 13:45

Facebook begint in Australië met het verbergen van het aantal likes onder berichten en foto's. Ook toont het niet meer hoe vaak video's bekeken zijn.

De proef lijkt op een experiment van Instagram, dat eerder dit jaar in Australië begon met het verbergen van likes en views. Ook in het geval van Facebook zijn likes alleen nog voor de plaatser van het bericht zelf te zien, niet meer voor andere gebruikers, meldt The Guardian.

Facebook zegt dat de proef wordt gehouden in samenspraak met anti-pestorganisaties en belangengroepen voor mentale gezondheid. Die stellen dat het aantal likes onder berichten tot een sociale status kan leiden, en een druk geeft waar mensen ongelukkig van worden.

"We halen alleen de cijfers weg, zodat mensen zich kunnen richten op de kwaliteit van hun interacties in plaats van op het aantal likes en reacties", zegt een beleidshoofd van Facebook.

Positieve reacties

Het is nog niet duidelijk of en wanneer de proef van Facebook wordt uitgebreid naar andere landen. Dat is met het experiment van Instagram wel gebeurd: ook in Brazilië, Canada, Italië, Ierland, Japan en Nieuw-Zeeland zien gebruikers geen likes meer.

"We hebben wat eerste positieve reacties van het publiek gehad over de ervaring [op Instagram], maar we leren en luisteren nog steeds naar feedback op dit moment", aldus Facebook. De proeven worden in Australië gehouden omdat het publiek daar zeer actief en technisch onderlegd zou zijn.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook test verbergen van likes onder berichten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van