Elektrische scooter

Gogoro lanceert goedkopere e-scooter

26 september 2019 18:41 Aangepast: 26 september 2019 18:45

De Taiwanese e-scooterfabrikant Gogoro brengt de nieuwe elektrische scooter Viva uit. Hij is kleiner en betaalbaarder dan zijn voorganger.

De e-scooters van de Taiwanese fabrikant Gogoro zijn in eigen land bekend omdat Gogoro zo'n 1400 accu-wisselstations heeft. Taiwanese rijders met een abonnement kunnen zo snel hun bijna lege accu omwisselen voor een volgeladen accu. In Taiwan rijden er zo'n honderdduizenden Gogoro's rond.

Gogoro probeert al jaren voet aan de grond te krijgen in andere landen, waaronder Nederland. Zo startte het bedrijf in 2015 al een proef in Amsterdam. Hoewel Gogoro's e-scooters wel te koop zijn in Nederland, is het GoStation-accuwisselnetwerk niet van de grond gekomen.

Wellicht dat de nieuwe Gogoro Viva-e-scooter daar verandering in kan brengen. Deze nieuwe e-scooter is kleiner dan de Gogoro 2 en 3, mede doordat hij maar over één verwisselbare accu beschikt. De actieradius is daarmee ook minder, namelijk 85 km.

Opladen via stopcontact

De Viva kan je overigens ook gewoon via het stopcontact opladen. Dat maakt de e-scooter een stuk praktischer. Bij voorgaande modellen moest je de accu in een speciale lader steken.

De Viva is bovendien voor een deel gemaakt van gerecyclet polypropyleen plastic.

Te koop in 2020

De Viva zal in Taiwan zo rond de 1650 euro kosten. Dat is een stuk goedkoper dan de 2300 euro kostende Gogoro 3. De Gogoro Viva is vanaf oktober in Taiwan te koop, en internationaal in de loop van 2020.

Of en wanneer de Viva ook naar Nederland komt, is nog niet bekend. Nederland kan een geschikt land zijn voor de e-scooter en het bijbehorende netwerk van accuwisselstations. Gogoro kondigde onlangs nog aan dat ook andere fabrikanten, zoals Yamaha, Aeon en PGO, in hun e-scooters de verwisselbare Gogoro-accu's gaan gebruiken. Dat zou de aanleg van een GoStation-netwerk een stuk aantrekkelijker maken.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Naar kantoor op een elektrische scooter: bevalt dat?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Meer elektrisch vervoer

Getest: het beste elektrische voertuig voor 'the last mile'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van