Fleeceware-apps

Gebruikers betalen honderden euro's voor simpele Android-apps

26 september 2019 14:05

Gebruikers van eenvoudige Android-apps zoals een QR-scanner of een kompas betalen na de proefperiode ongewild honderden euro's.

Het is in de Google Play Store niet ongebruikelijk dat je een app downloadt en een paar dagen mag uitproberen alvorens je moet betalen. Als je nog voor het einde van de proefperiode de app van je toestel verwijdert en de app ontwikkelaar laat weten dat je de app niet wilt gebruiken, dan worden er geen kosten in rekening gebracht. Doe je dat echter niet, dan wordt het bedrag voor de app automatisch van je rekening afgeschreven. Meestal gaat het echter om een paar euro's. 

Maar een nieuwe categorie apps misbruikt deze mogelijkheid in de Google Play Store. De app-ontwikkelaars schrijven na de proefperiode enorme bedragen af. Een simpele app om QR-codes te lezen kostte maar liefst 104,99 euro na drie dagen en de app 'Professional GIF Maker' zelfs 214,99 euro, zo ontdekte het cyberbeveiligingsbedrijf Sophos.

Hoewel deze apps de Play Store regels officieel niet overtreden, heeft Sophos vijftien van dit soort apps aan Google doorgegeven, waarvan er 14 door Google zijn verwijderd.

20 miljoen keer

Sophos vond echter nog negen apps die torenhoge prijzen rekenen na de proefperiode, die volgens het bedrijf nog steeds online staan. Die negen apps samen zijn meer dan 20 miljoen keer gedownload.

Sophos zegt dat deze apps in een grijs gebied opereren en dus niet de titel malware mogen dragen. Ze opereren namelijk 'op de rand' van de Google Play Store-regels. Het bedrijf verzon daarom de naam Fleeceware voor deze categorie apps. To fleece is een Engels werkwoord voor het buitensporig veel rekenen voor goederen of diensten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Goedkope telefoons krijgen dit najaar Android 10 Go

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Racegame Mario Kart Tour voor iOS en Android verschenen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore