Google hoeft het recht om vergeten te worden alleen toe te passen in zoekresultaten voor gebruikers binnen de Europese Unie. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vandaag.
Volgens de rechtbank moeten zoekmachines specifieke zoekresultaten verwijderen of onvindbaar maken in de Europese lidstaten als burgers daar om vragen. Maar dat onvindbaar maken, geldt alleen voor nationale varianten van Google, zoals google.nl en google.be.
Google.com en andere niet-EU-varianten vallen niet onder de wet, oordeelt het Hof.
Ontmoedigen
Google moet wél maatregelen nemen om 'op zijn minst ernstig te ontmoedigen' dat de gegevens alsnog te vinden zijn als EU-gebruikers via een niet-EU-variant van de zoekmachine, zoals Google.com, de naam intoetsen van de persoon die het vergeetverzoek indiende.
Hoe dat ontmoedigen in de praktijk zou moeten werken is aan Google en aan andere zoekmachines waarvoor de wet ook geldt.
De uitspraak van het Hof is een overwinning voor Google. Het zoekbedrijf vocht een zaak van de Franse privacyautoriteit CNIL aan. Volgens privacyautoriteit moest Google het recht om te worden vergeten ook toepassen op internationale versies van de zoekmachine.
Recht om vergeten te worden
Sinds 2014 moeten zoekmachines resultaten wissen als burgers erom vragen. Bijvoorbeeld omdat de zoekresultaten belastend voor hen zijn of leiden naar privacygevoelige informatie.
In 2015 weigerde Google dat toen een Franse burger daarom vroeg. Google maakte de zoekresultaten alleen onvindbaar voor Europese gebruikers, op basis van het ip-adres.
Maar de Franse privacywaakhond sleepte Google alsnog voor de rechter, omdat zij vonden dat het zogenaamde recht om vergeten te worden, wereldwijd zou moeten gelden.
De privacyautoriteit legde Google ook een boete van 100.000 euro op. Google ging hiertegen in beroep en de hoogste Franse bestuursrechter verwees de zaak door naar het Hof van Justitie.
Eerder advies
De uitspraak van het Hof volgt het advies van advocaat-generaal Maciej Szpunar. Die adviseerde al dat Google in gelijk zou moeten worden gesteld en het recht om vergeten te worden alleen zou hoeven toe te passen voor EU-gebruikers.
Toen zei Szpunar ook al dat zoekmachines wel wat moeite moeten doen geschrapte resultaten onbereikbaar te houden voor EU-gebruikers.
Reactie Google
Google is blij met de uitspraak. "Het is goed om te zien dat het Hof het eens is met onze argumenten. We zijn de onafhankelijke mensenrechten- en mediaorganisaties en vele anderen die hun standpunten aan het Hof hebben gepresenteerd dankbaar", zegt Peter Fleischer, senior privacy counsel van Google