Dam tot Damloop

Privégegevens sporters op straat door groot lek in apps

23 september 2019 20:18 Aangepast: 23 september 2019 20:33

De privégegevens van hardlopers die deelnamen aan meerdere wedstrijden en evenementen liggen op straat. Het gaat onder andere om deelnemers van de Dam tot Damloop.

De e-mailadressen, namen en geboortedata van hardlopers waren doodsimpel in te zien, ontdekte de NOS op maandagochtend. Het probleem zit in de app van de Dam tot Damloop, waarmee deelnemers hun locatie met vrienden en familie kunnen delen.

Bij een onderzoek werden de gegevens van 6.500 hardlopers bij het evenement opgevraagd, waarbij maar liefst 4.000 e-mailadressen werden gevonden. Dat is bijna een tiende van alle deelnemers aan de Dam tot Damloop dit jaar.

Later op de dag meldde Nieuws en Co dat het lek nog groter is dan gedacht. Het probleem zit in de onderliggende software, die wordt gebruikt in veel meer apps voor sportevenementen. Hierdoor waren de apps gebruikt bij maar liefst 185 sportevenementen lek. Minstens zes van die evenementen vonden plaats in Nederland.

De software werd ontwikkeld door het Haarlemse MYLAPS, dat inmiddels maatregelen heeft genomen tegen het datalek. Ook is het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat verplicht is in Nederland. Het is nog niet bekend of criminelen ook bewust misbruik hebben gemaakt van het aanwezige lek.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van