Advanced Mobile Location

iPhone stuurt locatie 112-beller vanaf nu automatisch door

23 september 2019 15:38 Aangepast: 23 september 2019 16:14

De Nederlandse 112-meldkamers ondersteunen vanaf maandag de techniek Advanced Mobile Location (AML) voor iPhone-gebruikers, waardoor de locatie van de beller automatisch wordt doorgegeven.

AML werkt automatisch voor alle iPhone-gebruikers die iOS 13 hebben geïnstalleerd, meldt de politie maandag. De nieuwste versie van iOS is sinds donderdag beschikbaar. Wie met zijn iPhone nu 112 belt, geeft automatisch zijn locatie door aan de meldkamer, zelfs als locatiedeling op de iPhone verder uitgeschakeld staat.

De meldkamer zal de beller ook altijd zelf vragen waar die zich bevindt. Toch is het goed mogelijk dat een beller niet precies duidelijk kan maken waar hij is, vanwege paniek of omdat de locatie moeilijk te omschrijven is, zoals in natuurgebieden. De locatie die via AML wordt doorgegeven, is tot op zes meter nauwkeurig.

Automatisch bellen

iPhone-gebruikers kunnen hun iPhone snel 112 laten bellen in geval van nood: vijf keer snel achter elkaar op de zijknop. De iPhone slaat dan een hoorbaar alarm en belt automatisch het noodnummer. Zo kunnen gebruikers snel en relatief ongemerkt alarm slaan, zelfs als hun telefoon in hun zak zit.

Android ondersteunde de AML-functie al jaren: het zat al sinds Android 4.0 ingebouwd. In Nederland ondersteunen meldkamers AML op Android sinds maart van dit jaar.

Valdetectie Apple Watch

De twee meest recente Apple Watches kunnen ook zelfstandig 112 bellen als de gebruiker hard ten val komt. Als valdetectie is ingeschakeld en de gebruiker valt, geeft het horloge de drager een minuut om te reageren. Volgt er geen reactie, dan wordt het noodnummer gebeld.

In Nederland werkt dat alleen als de gekoppelde iPhone binnen bereik is, of verbinding is met een bekend wifi-netwerk. In veel andere landen is een Apple Watch met eSIM verkrijgbaar die zelfstandig kan bellen. Onlangs nog werd een bewusteloze Amerikaanse mountainbiker gevonden omdat zijn horloge alarm sloeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 13 handigste functies van iOS 13

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore