Libra, de digitale munt van Facebook, wordt minstens voor de helft gekoppeld aan de dollar en kortlopende Amerikaanse staatsleningen.
Door de libra te koppelen aan bestaande valuta, moet de munt stabieler zijn dan bestaande cryptovaluta, is het idee. Dan zou de munt ook als betrouwbaar betaalmiddel gebruikt kunnen worden.
Facebook heeft nu voor het eerst laten weten hoe het mandje valuta waar libra aan gekoppeld wordt, er echt uit komt te zien.
Dollars en euro
Iedere libra wordt voor minstens de helft gedekt door dollars en kortlopende Amerikaanse staatsobligaties, blijkt uit een brief van Facebook aan de Duitse politicus Fabio de Masi, waar Der Spiegel over schrijft.
Verder leunt de libra op de euro en staatsleningen van eurolanden (18 procent), en valuta en staatsobligaties van Japan (14 procent), Groot-Brittannië (11 procent) en Singapore (7 procent).

Geen yuan
De yuan zit niet in het mandje valuta, wat kan helpen om de libra in de VS te introduceren. De democratische senator Mark Warner stelde hier al eens vragen over, omdat hij bang was dat China Facebook zou dwingen om de libra ook te koppelen aan de yuan.
Sinds de libra werd aangekondigd door Facebook, staan politici en toezichthouders in de rij met kritiek en vragen die zij hebben over de cryptomunt.
Kritiek
De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, noemt de munt een bedreiging voor de financiële stabiliteit van de EU en wil dat Europa de libra niet toelaat. En ECB-bestuurder Benoît Cœuré noemt de komst van de cryptomunt zonder aanvullende regels ‘te gevaarlijk’.
De libra kan in de VS ook niet op veel enthousiasme rekenen. Want naast kritische senatoren en een bezorgde centrale bank is Donald Trump ook geen fan. Net als andere critici is hij bang dat de munt, net als andere crypto, drugshandel en witwassen faciliteert.
Vorige week werden vertegenwoordigers van het Libra-project nog ondervraagd door vertegenwoordigers van 26 centrale banken. In Basel moesten zij uitleg geven over de werking en het doel van de digitale munt.