Na data-schandalen

Facebook heeft tienduizenden apps uitgeschakeld

20 september 2019 20:37 Aangepast: 20 september 2019 20:42
Beeld © ANP

Facebook heeft tienduizenden apps op het sociale netwerk buiten werking gesteld.

De ingreep is onderdeel van het onderzoek naar app-ontwikkelaars dat Facebook begon in de nasleep van het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat campagnebureau kreeg eerder ongeoorloofde toegang tot gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers.

De uitgeschakelde apps worden geassocieerd met ongeveer vierhonderd app-ontwikkelaars, aldus Facebook. Het techbedrijf voegde daaraan toe dat het niet zo hoeft te zijn dat de apps automatisch een bedreiging voor gebruikers vormden. "We boeken vooruitgang. We zullen niet alles vangen, en een deel van wat we vangen zal zijn met hulp van anderen buiten Facebook," schrijft het bedrijf.

Boete

Facebook kwam eerder met de Amerikaanse marktwaakhond FTC een boete van 5 miljard dollar overeen wegens verschillende privacyschandalen. Topman Mark Zuckerberg zou geen strobreed in de weg zijn gelegd bij beslissingen over het beheer van persoonlijke gegevens. Met misleidende informatie en instellingen zou Facebook sinds 2012 de privacywensen van gebruikers hebben ondermijnd. Ook wist Facebook eerder van de problemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook gaat camera voor aan je televisie verkopen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore