Lost bugs op

Eerste update iOS 13 verschijnt dinsdag al

20 september 2019 09:30 Aangepast: 20 september 2019 15:06

Apple brengt de eerste grote update voor iOS 13 op 24 september al uit, zes dagen vroeger dan was aangekondigd. De update lost onder meer bugs op.

iOS 13 is sinds donderdagavond beschikbaar voor iPhones. Apple zei eerst dat de volgende grote update op 30 september zou verschijnen, die datum is nu vervroegd. iPadOS is daarmee ook vervroegd, waardoor iPad-eigenaren hun tablet ook komende dinsdag al kunnen upgraden naar de eerste speciale iPad-versie van iOS.

iOS 13.1 repareert onder meer een lek in de beveiliging, waardoor zonder pincode in de contactenlijst kan worden bekeken. Ook voegt de update een aantal functies toe die iOS 13 niet gehaald hebben.

Nog niet alle functies

Zo kunnen gebruikers hun verwachte aankomsttijd met vrienden delen vanuit Apple Maps. Ook wordt de Shortcuts-functie van Siri Opdrachten sterk uitgebreid, zodat bepaalde acties automatisch starten als gebruikers iets doen. Bijvoorbeeld het automatisch inschakelen van de verlichting als de gebruiker thuiskomt, of het starten van een bepaalde playlist als de gebruiker een workout op zijn Apple Watch start.

Toch ontbreekt ook nog een aantal aangekondigde iOS 13-functies in versie 13.1. Zo zit de AirPods-deelfunctie er nog niet in, waarmee tijdelijk twee setjes AirPods aan één iPhone of iPad gekoppeld kunnen worden. Ook nieuwe HomeKit-functies, zoals betere en veiligere ondersteuning voor slimme camera's, ontbreken nog in iOS 13.1.

Apple TV volgt later

tvOS 13 voor de Apple TV verschijnt wel nog steeds pas op 30 september. Die software voegt de mogelijkheid tot meerdere gebruikersprofielen toe, biedt een vernieuwd thuisscherm en ondersteunt voor het eerst de controllers van de PlayStation 4 en Xbox One. Ook wordt gamedienst Apple Arcade met die update aan de Apple TV toegevoegd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van