Röntgenfoto's

'Medische scans van 25.000 Nederlanders op straat na lek'

18 september 2019 19:14 Aangepast: 18 september 2019 19:18

De medische scans van ongeveer 25.000 Nederlanders zijn online door iedereen in te zien door een groot datalek. Het gaat onder andere om röntgenfoto's en MRI-scans.

Onlangs bleek al dat medische gegevens  van patiënten wereldwijd online door iedereen bekeken kunnen worden. De informatie staat opgeslagen op tientallen online servers die niet zijn beveiligd, waardoor iedereen zonder wachtwoord kan binnenkomen.

Uit onderzoek van Pointer blijkt dat er 25.000 scans van Nederlanders op die servers staan. Deze informatie staat verspreid over drie servers in Nederland en een vierde op de Nederlandse Antillen. Eerder deze week bleek al dat Nederlandse gegevens inzichtelijk waren.

Personen te herleiden

De scans zijn makkelijk te koppelen aan de personen in kwestie, omdat de voornaam, achternaam en geboortedatum er op staan vermeld. Van welke ziekenhuizen de scans afkomstig zijn is op het moment nog niet bekend. Dat maakt het ook lastig om getroffen patiënten te waarschuwen.

Wereldwijd zijn nog veel meer gegevens gelekt: maar liefst 24 miljoen dossiers uit 52 landen liggen op straat. In Nederland wil de Autoriteit Persoonsgegevens niet zeggen of er al formeel melding is gedaan van het datalek. Dat is volgens de wet wel verplicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Miljoenen medische scans op straat door slechte beveiliging'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van