Tech

268 miljoen dollar voor GitLab, de laatste injectie voor de beursgang

18 september 2019 18:23 Aangepast: 18 september 2019 20:28
GitLab-oprichters Dmitriy Zaporozhets (links) en Sid Sijbrandij (rechts) Beeld © GitLab

WeTransfer en Adyen kennen de meeste Nederlanders wel, maar bij de naam GitLab zal er bij minder mensen een lampje gaan branden. Toch wordt het bedrijf gewaardeerd op 2,75 miljard dollar, niet gek voor een Nederlandse startup.

Bij GitLab zullen ze vandaag de taart aangesneden hebben. Investeerders staken bij de laatste investeringsronde namelijk nog eens 268 miljoen dollar (242 miljoen euro) in het bedrijf, zo werd nu bekend. Daardoor is het hele bedrijf nu op papier 2,75 miljard dollar dollar (2,48 miljard euro) waard.

Al bestaande geldschieters als Goldman Sachs en ICONIQ trokken de portemonnee nog eens, maar ook negen nieuwe investeerders gingen overstag. 

Opensourceplatform

Net als WeTransfer en Adyen heeft het bedrijf Nederlandse roots. Het bedrijf werd in 2011 opgericht door Sytse Sijbrandij en zijn compagnon Dmitriy Zaporozhets.

Het is een techbedrijf pur sang. De startup heeft een opensourceplatform gebouwd voor softwareprogrammeurs, waarin meerdere mensen met elkaar code kunnen schrijven, controleren en uitrollen.

Op die manier kun je gelijktijdig aan iets werken en aanpassingen en verbeteringen doen, vergelijkbaar met Google Docs. Ook kunnen de veranderingen die worden gemaakt direct aan het uiteindelijke product worden toegevoegd.

Het zat het bedrijf ook onverwacht mee. Toen concurrent GitHub in 2018 werd overgenomen door Microsoft, stapten duizenden ontwikkelaars over. Ze wilden hun code niet bij Microsoft onderbrengen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland heeft er een unicorn bij: GitLab haalt 100 miljoen dollar op

Terwijl veel startups terughoudend zijn over hun exacte toekomstplannen, is de Nederlander Sijbrandij zelfverzekerd en open. "GitLab gaat op 18 november 2020 naar de beurs," zegt hij tegen RTL Z.

Die datum is niet willekeurig gekozen, het is de dag dat de opa van Sijbrandij werd geboren. Met de investering van 268 miljoen dollar wil de directie het opensourceplatform nog verder verbeteren, in aanloop naar de beursgang.

200 openstaande vacatures

"Begin dit jaar hadden we 400 medewerkers, nu zijn het er 800 en we willen doorgroeien naar 1000 mensen", zegt Sijbrandij tegen RTL Z. Het geld gaat dus voor een groot deel naar extra loonkosten, zodat de 200 openstaande vacatures vervuld kunnen worden. "We zijn al heel goed in versiebeheer en producttesting. Maar we willen ook meedoen op het gebied van veiligheid en monitoring. Op dat vlak willen we net zo goed worden."

Sijbrandij denkt dat de laatste investeringsronde voordat hij het bedrijf naar de beurs brengt nu achter de rug is. "Dat is wel de planning. In 2015 hebben we voor het eerst extern kapitaal aangetrokken met een looptijd van vijf tot tien jaar. Dat geld willen de investeerders op een gegeven moment terug. Maar als je je schulden terugbetaalt, heb je kans dat je overgenomen wordt door een ander bedrijf. Een beursgang is dan het alternatief. Bovendien geeft een beursgang ons veel meer naamsbekendheid dan we nu hebben."

Beursgang

Sijbrandij en Zaporozhets lijken ontzettend zeker van hun zaak te zijn. Het is ongebruikelijk dat een techstartup al in een vroegtijdig stadium zulke concrete plannen voor een beursgang bekend maakt. De kans op gezichtsverlies is inmiddels groot. Verschillende bedrijven kondigden een beursgang een paar maanden van tevoren aan en moesten die uitstellen, iets wat deze week WeWork nog overkwam.

RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra is verrast dat GitLab de beursgang al zo vroeg aankondigt en zelfs een exacte datum geprikt heeft. 

"Ik vind het een raar verhaal. Je kunt om welke reden dan ook je plannen maken, maar of financiële markten daarin meegaan weet je nooit zeker. En misschien is die datum nog niet zo'n probleem, maar kunnen er problemen ontstaan over de vorm van het bedrijf, of over de prijs. Hopelijk komt deze 'hoogmoed' niet voor de val, zoals we deze dagen wel bij WeWork zien gebeuren", zegt Veenstra.

Veenstra vraagt zich ook af wat een beursgang financieel oplevert. "Bij de laatste investeringsronde is kennelijk 268 miljoen betaald voor een kleine 10 procent van de aandelen", waarmee de waardering van het hele bedrijf uit zou komen op 2,75 miljard. "Dat wil niet zeggen dat het ook zoveel waard is. Misschien meer, misschien minder."

Gitlab, de grote onbekende

In 2015 werkten er nog minder dan tien mensen voor GitLab. Inmiddels is dat gegroeid naar 800 medewerkers in 55 landen. Naar eigen zeggen werken meer dan 100.000 organisaties met GitLab, waaronder Ticketmaster, Nvidia en Delta Air Lines.

Oprichter Sytse Sijbrandij is inmiddels verhuisd van Utrecht naar San Francisco, waar ook veel andere internationale techbedrijven zitten zoals Adobe en Eventbrite.

Bij de eerste investeringsronde in 2015 haalde het bedrijf 1,5 miljoen dollar op. Toen stak ook de investeringsmaatschappij van acteur Ashton Kutcher er geld in.

Sindsdien volgden er meerdere rondes: een investering van 4 miljoen dollar in datzelfde jaar, 20 miljoen in 2016, nog eens 20 miljoen in 2017, toen ook Googles investeringstak Google Ventures er geld in stak en 100 miljoen in september 2018. Die laatste injectie zorgde voor een Unicorn-status, het bedrijf werd gewaardeerd op 1,1 miljard dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van