Ga naar de inhoud
Jerry can

Waterfilter voor jerrycans wint Nederlandse James Dyson Award

Winnaar van de Nederlandse James Dyson Award 2019 is Jerry: een oplossing voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Vandaag is bekend gemaakt dat Jerry de Nederlandse winnaar is van de James Dyson Award. De opdracht voor de prijs is simpel: ontwikkel een oplossing voor een bestaand probleem. Oud-student Industrieel Ontwerpen van de TU Delft Olivier de Gruijter , die ook werkte aan de eerste 3D-geprinte stalen brug van Joris Laarman, nam dit na zijn reis door India serieus op.

Een waterfilter is voor een toerist al nodig om de ongemakken van een zogenaamde 'Delhi-belly' te voorkomen. Maar ook de locals hebben last. “Tijdens mijn reis in India stond ik versteld hoeveel kinderen last van uitdroging of diarree hebben door het drinken van vervuild water. Diarree is hier één van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen onder de vijf jaar oud. Omdat mensen zijn aangewezen op (vervuilde) waterbronnen wordt water met jerrycans getransporteerd. Mijn grote uitdaging was om een filter te ontwikkelen dat voor iedereen te gebruiken is en op elke jerrycan past." zegt Olivier de Gruijter.

Het resultaat is Jerry: een compact en gebruiksvriendelijk waterfilter dat past op een jerrycan. Het kraantje is aan te sluiten op alle standaard jerrycans die wereldwijd worden gebruikt om water mee te verzamelen. Het systeem bevat drie filters die chemicaliën, vuil en 99,99 procent van de bacteriën en parasieten uit het water verwijderen.

De uitdaging

Een van de belangrijkste elementen in het proces was het vinden van een oplossing voor het schoonmaken van de waterfilters. Tijdens test kwam De Gruijter erachter dat dit voor kinderen zelfs met een handleiding te ingewikkeld is. Om het filter schoon te maken moet water namelijk in omgekeerde richting door het filter spoelen. Hij vond een manier om dit in het watertapproces te implementeren, zodat het filter na het dichtdraaien van de kraan automatisch schoongespoeld wordt.

Elk jaar zoekt de James Dyson Award (van de stofzuiger zonder zak) naar technisch- en ontwerptalent dat een probleem oplost. Midden november zal de internationale JDA winnaar bekend gemaakt worden – de prijs waar Olivier met 19 anderen nog voor in de race zit.

Joris
de 3D geprinte brug
Joris Laarman de wereld over met '3D-geprinte' brug
Knuffelbare
eerdere winnaar
Knuffelbare robot wint James Dyson Award 2016
Bron: Bright
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl