99 gestolen telefoons

Celstraf voor mannen die 70.000 euro aan smartphones stalen

18 september 2019 13:55

Twee mannen die bij een inbraak 99 smartphones stalen moeten voor twaalf maanden de cel in. De toestellen waren bij elkaar meer dan 70.000 euro waard.

De veroordeelde mannen bezochten de Media Markt in Maastricht dagen voor de inbraak plaatsvond. Samen met een derde handlanger maakten ze foto's en filmpjes, om goed in kaart te brengen waar de meest waardevolle toestellen te vinden waren.

Op 8 oktober renden de berovers de winkel in, braken ze de vitrines waarachter telefoons van Apple, Samsung en Huawei lagen en renden weer naar buiten. "Op deze wijze wisten de daders gericht te werk te gaan en binnen één minuut 99 telefoons met een totale verkoopwaarde van ruim zeventigduizend euro te ontvreemden", schrijft de rechter in zijn oordeel. 

Smartphones vol bewijs

Op beveiligingsbeelden waren twee daders duidelijk te zien. Hierdoor konden een dag later in de Media Markt in Utrecht worden gearresteerd, toen ze weer probeerden iets te stelen. De veroordeelde mannen bleven tijdens de zaak hun betrokkenheid ontkennen.

De smartphone van de mannen bleken veel bewijs te bevatten. Hierop stonden onder andere foto's van de gestolen toestellen gemaakt op de dag van het misdrijf, met op de achtergrond de opvallende tegenvloer van een medeverdachte. In WhatsApp-gesprekken was te lezen hoe ze de toestellen probeerden te verkopen aan telefoonwinkels.

Derde man vrijgesproken

De derde man was niet duidelijk op de camerabeelden te zien. Hij zegt de andere twee te kennen, maar zegt dat hij niet heeft geholpen bij de inbraak. Hij is vrijgesproken wegens het ontbreken van bewijs.

Bij de overige twee mannen volgt de rechter het advies van de officier van justitie op door een celstraf van 12 maanden op te leggen. Een forse gevangenisstraf is een "gerechtvaardigd uitgangspunt" als het gaat om de diefstal van zoveel telefoons, luidt het oordeel.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van