Ga naar de inhoud
Tech

'Onafhankelijke' raad Facebook gaat klachten gebruikers behandelen

Beeld © ANP

Niet Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, maar een speciale raad heeft voortaan de macht in handen als het gaat om berichten die van Facebook zijn verwijderd. Als gebruikers het niet eens zijn met het verwijderen van hun berichten, kunnen zij dit aanvechten. Het eindoordeel van de speciale raad is bindend, ook als Zuckerberg het daar niet mee eens is. 

De plannen waren er al even. Zuckerberg kondigde het beroepsorgaan vorig jaar aan. Maar nu is ook duidelijk hoe de raad eruit moet komen te zien, hoeveel macht en welke rol die heeft binnen het bedrijf. 

Betaald door Facebook

De raad moet zich vanaf de eerste helft van volgend jaar als een soort rechtbank buigen over de eerste zaken, maakte Facebook bekend

Facebook wil de onafhankelijkheid van de raad waarborgen, doordat leden geen conflicterende belangen mogen hebben. Zij mogen niet bij Facebook werken of gewerkt hebben en bijvoorbeeld  ook geen familielid hebben dat bij het bedrijf werkt. 

Maar de leden krijgen wel betaald voor hun part-time werk. Dat salaris wordt uitgekeerd door een trust waar Facebook geld in stort.

Meer macht dan Zuckerberg

De speciale raad staat in dienst van de Facebook-gebruikers. Het moet als een soort toezichthouder een oordeel vellen als gebruikers het er niet mee eens zijn dat hun berichten, video’s of foto’s offline worden gehaald. 

"Het besluit van de raad is bindend, zelfs als ik of iemand bij Facebook het er niet mee eens is”, schrijft Zuckerberg in een blogpost

De raad kan een besluit terugdraaien als zij vinden dat Facebook een bericht onterecht heeft verwijderd. Maar Facebook verwacht wel dat de raad het besluit baseert op de waarden die bij het sociale netwerk gelden. 

Wat voor zaken

In het gros van gevallen bepalen Facebook-moderators en kunstmatige intelligentie of een bericht, foto of video in strijd is met de regels die gelden op Facebook. 

De 2,1 miljard Facebook-gebruikers zullen waarschijnlijk niet snel zien dat het aanvechten van het verwijderen van een vakantiefoto door de raad behandeld wordt.

Vooral grote kwesties

De raad buigt zich namelijk vooral over grote kwesties, waar Facebook zich geen raad mee weet. Een zaak onder de aandacht brengen bij de raad kan pas nadat alle andere mogelijkheden doorlopen zijn.

De raad beslist uiteindelijk ook zelf of het een zaak aanneemt of niet. Hoe lang het duurt om een verzoek af te handelen meldt Facebook niet. 

De verwachting is dat het eerste jaar er tientallen zaken worden besproken. Maar dat aantal kan snel stijgen als het aantal leden van de raad groet. 

Veertig leden

Er moeten minstens elf mensen in de raad zitten, maar uiteindelijk wil Facebook dat er ongeveer veertig leden zijn. Leden worden nu nog gezocht. 

Zij worden voor een termijn van drie jaar benoemd, met een maximum van negen jaar. Hun namen moeten openbaar zijn. En van hen wordt verwacht dat ze een onafhankelijk oordeel vellen.

Als de raad een besluit heeft genomen over een zaak, wordt de gebruiker die de zaak aanhangig maakte op de hoogte gebracht van het oordeel. Maar Facebook kan zelf ook zaken voorleggen aan de raad. Het besluit van de raad wordt uiteindelijk ook uitgelegd en openbaar gemaakt.

De raad kan ook een voorstel doen om het beleid van Facebook aan te passen. 

Facebook kan het niet alleen

Facebook stelt de raad in, omdat het bedrijf volgens Zuckerberg niet in zijn eentje beslissingen kan nemen die de vrijheid van meningsuiting raken. 

Eerder dit jaar vroeg hij toezichthouders zelfs op om een actievere rol te spelen en regels op te stellen voor het internet. Hij gaf aan dat Facebook eigenlijk te veel macht met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. 

Tegelijkertijd moet het platform ervoor zorgen dat er niet te veel haatberichten, discriminatie en andere nare berichten, foto’s en video’s online verschijnen. Iets waar niet alleen Facebook, maar ook Google, Twitter en andere bedrijven mee kampen. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl