Uren na ontdekking

Man die data van bevolking Ecuador lekte gearresteerd

18 september 2019 11:37

De IT-manager die de gegevens van zo goed als de gehele bevolking van Ecuador lekte is gearresteerd.

De autoriteiten in Ecuador kwamen enkele uren na ontdekking van het lek in actie en arresteerden een manager van een IT-bedrijf dat de gegevens slecht beveiligd online had staan. De man werkt voor een bedrijf dat de gegevens nooit had mogen bezitten, aldus ZDNet, dat eerder verslag deed over het enorme data-lek.

De politie onderzoekt nog hoe het bedrijf de gigantische database heeft bemachtigd. Een hack of andere cyberaanval werd al meteen uitgesloten. Mogelijk kregen ze de data van de vorige regering, die het bedrijf meerdere opdrachten had gegeven.

Miljoenen gegevens op straat

Een database met informatie over de burgers van Ecuador kwam eerder deze week op straat te liggen. Hierin staan de privégegevens van 20,8 miljoen burgers, waaronder 6,7 miljoen kinderen. Dat zijn gegevens van meer mensen dan er op dit moment in het land wonen, vermoedelijk omdat overledenen nog in de lijst stonden.

Ook de financiële data van 7,5 miljoen burgers kwam op straat te liggen. Daarnaast werd van 2,5 miljoen Ecuadorianen bekend welke auto ze bezitten. De regering van Ecuador hoopt een nieuwe privacywet sneller aan te nemen, zodat er bij toekomstige lekken strenger kan worden opgetreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Miljoenen medische scans op straat door slechte beveiliging'

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore