Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Duitse test

5G-trein maakt thuiswerken voor machinisten mogelijk

18 september 2019 10:27 Aangepast: 18 september 2019 11:38
Beeld © Vodafone

Het Duitse Vodafone heeft voor het eerst een trein op afstand bestuurd met behulp van 5G. De trein reed een rondje op het traject rond een campus waar nieuwe treintechnologie wordt getest.

Treinen werden al eens eerder op afstand aangestuurd bij experimenten, maar het is voor het eerst dat dit via het mobiele 5G-netwerk gebeurt. Vodafone Duitsland-topman Alexander Saul zegt in een persbericht dat ze "5G voor het eerst op de rails hebben gezet."

Met het netwerk kan een snelheid van 500 megabit per seconde worden behaald. Door de lage reactiesnelheid kan een bestuurder op afstand snel reageren op mogelijke gevaren, als er bijvoorbeeld iemand op het spoor valt.

Saul ziet wel een toekomst voor thuiswerkende machinisten. "Als het netwerk in de praktijk werkt zoals hier op de testbaan, dan kan het thuiskantoor voor treinbestuurders in de toekomst werkelijkheid worden." In eerste instantie zou het systeem worden gebruikt van bestuurders van goederentreinen.

Duurt nog jaren

Dat kan nog een paar jaar duren. In Duitsland biedt Vodafone een 5G-netwerk, maar deze heeft nog lang geen landelijke dekking. Slechts duizenden mensen verbinden hier op het moment mee. 

Hier in Nederland is nog geen enkel commercieel 5G-netwerk beschikbaar. Pas als die netwerken er zijn en goed bereik hebben op het spoor, zouden treinmaatschappijen kunnen overwegen hier treinen mee aan te sturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Prorail test zelfrijdende trein om spoor nog voller te krijgen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore