Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Luister direct ▶️

Google Assistent heeft nu ook een mannenstem in Nederland

18 september 2019 06:00 Aangepast: 18 september 2019 07:25
Beeld © Bright.nl

Nederlandse gebruikers van de slimme assistent van Google kunnen vanaf vandaag de stem veranderen van vrouwelijk naar mannelijk. De man klinkt opvallend jong en een tikkie hees.

Ruim een jaar na de introductie van de Nederlandse versie van de Google Assistent krijgt de spraakassistent een collega: een robot met een mannenstem. Vragen aan de slimme speaker Google Home, het slimme scherm Google Nest Hub en de Google Assistent op smartphones kunnen dus tegenwoordig ook door een man beantwoord worden. De werking en de antwoorden blijven precies hetzelfde.

De stem klinkt opvallend jong, een beetje hees en vriendelijk dienend. "Toen ik hem de eerste keer hoorde, dacht ik dat hij uit Leiden kwam, net zoals ik", zegt woordvoerder Google Nederland Rachid Finge tegen Bright.nl, in het Google-kantoor aan de Zuidas Amsterdam. "Maar wij weten ook niet wie dit is." De persoon van de stem wordt namelijk buiten de publiciteit gehouden, omdat Google niet wil dat mensen een beeld van de assistent opgedrukt krijgen. "Iedereen mag zijn eigen beeld vormen."

Zo klinkt de stem

Twee weken in een studio

De persoon achter de stem is gevonden en opgenomen door het Google-kantoor in Londen, waar de ontwikkeling voor de Nederlandse Assistent plaatsvindt. Google maakt voor de stem gebruik van WaveNet, een kunstmatige intelligentie ontwikkeld door Google DeepMind, waarbij geen lettergrepen aan elkaar worden geplakt om woorden te vormen, maar elke klank door de computer gegenereerd wordt.

Dat wil niet zeggen dat het een makkie was om een nieuwe stem toe te voegen. "De persoon heeft twee weken opgesloten gezeten in een studio, om aan 24 uur materiaal te komen", zegt Finge. Daarmee kan dus de volledige stem gegenereerd worden. "Hij doet in die tijd ook verschillende talen, zodat bijvoorbeeld Engelse artiesten op z'n Engels worden uitgesproken." Al zegt de Assistent nog steeds 'thie Bietels' in plaats van 'thu Bietels'. "Dat moet handmatig worden aangepast."

Nog meer stemmen

De mannelijke slimme assistent is per direct in te stellen via de Google Assistent en Google Home-apps, al kan het een dag duren voordat iedereen toegang heeft tot de nieuwe klank. Volgens Finge blijft het hier niet bij: "We zijn van plan om snel nog meer stemmen toe te voegen."

Hij zou graag meer verscheidenheid horen in leeftijd en etnische achtergrond. Een genderneutrale stem zit er voorlopig nog niet in.

Kijk ook: zo werd de Nederlandse Google Assistent gemaakt

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Luister de Bright Podcast

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Review: iPhone 11 en 11 Pro Max

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore