Bodycam-beelden

Politie helpt Facebook bij herkennen gewelddadige livestreams

17 september 2019 21:04 Aangepast: 18 september 2019 09:09
Beeld van een bodycam die door een Amerikaanse agent wordt gedragen. Beeld © EPA

Facebook gaat samenwerken met Britse en Amerikaanse politiediensten om gewelddadige livestreams sneller te kunnen herkennen en uitschakelen. Daarvoor worden beelden gebruikt van politietrainingen.

De stap wordt gezet vanwege een aantal recente incidenten, waaronder de aanslag dit voorjaar in Nieuw-Zeeland op een moskee en een gebedshuis. De dader zag kans zijn 36 minuten durende actie ongehinderd via Facebook te livestreamen.

Kunstmatige intelligentie

Het Amerikaanse bedrijf zegt voor het herkennen van dit soort beelden gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, maar het systeem is nog lang niet betrouwbaar genoeg. Zowel daders als slachtoffers zijn geregeld in staat gewelddadige incidenten te livestreamen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schietpartij Christchurch niet herkend door AI Facebook

Om het systeem betrouwbaarder te maken, krijgt Facebook de kans te werken met bodycam-beelden van politieagenten in trainingssituaties. Het gaat dan om videobeelden die vanuit het daderperspectief worden gemaakt.

Films en videogames

Facebook wil het systeem zo nauwkeurig afstellen, dat soortgelijke beelden uit films en videogames niet worden weggefilterd. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wil de gebruikte beelden niet alleen delen met Facebook, maar ook met andere bedrijven die werken aan soortgelijke technologieën.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere regels op Facebook na aanslag Christchurch

Tips: verander deze Facebook-settings

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore