Tech

VS klaagt klokkenluider Snowden aan om nieuw boek

17 september 2019 20:34 Aangepast: 18 september 2019 08:57
Beeld © ANP

De Verenigde Staten hebben een rechtszaak aangespannen tegen de bekende klokkenluider Edward Snowden. Met zijn boek Onuitwisbaar schendt hij de geheimhoudingsverklaring die hij tekende toen hij ging werken voor de inlichtingendienst CIA en veiligheidsdienst NSA. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte de aanklacht tegen Snowden vandaag bekend. 

Volgens het ministerie heeft Snowden zijn boek gepubliceerd zonder het eerst voor te leggen aan de diensten. En dat mag volgens de geheimhoudingsverklaring die Snowden ooit tekende niet.

Maar het gaat het ministerie niet alleen om het boek, want ook met toespraken die Snowden hield over het werk van de inlichtingendienst schond hij die verklaring. 

VS wil opbrengsten van het boek

Het boek hoeft niet uit de handel te worden genomen, maar het ministerie eist wel de opbrengsten van het boek op. Om te voorkomen dat het geld bij Snowden belandt, is ook de uitgever van het boek aangeklaagd

Deze aanklacht staat los van de andere strafrechtelijke vervolgingen na Snowden's roemruchte onthullingen. Snowden lekte in 2013 documenten aan een journalist van The Guardian over massale spionage door de Amerikaanse overheidsdiensten. 

Die onthullingen veroorzaakten wereldwijde opschudding. Na documenten te lekken, vroeg Snowden asiel aan in Rusland. Daar woont hij nu nog. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore