Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Apple: naheffing van 13 miljard 'tart realiteit en gezond verstand'

17 september 2019 15:10 Aangepast: 17 september 2019 15:10
Apple moet Ierland 13 miljard euro betalen, vindt de Europese Commissie. Beeld © ANP

De naheffing van 13 miljard euro die Apple moet betalen aan de Ierse belastingdienst gaat volgens het bedrijf iedere 'realiteit en gezond verstand' te boven. Omdat alle intellectuele eigendommen van de iPhone-maker zijn ontwikkeld in de Verenigde Staten kan een lidstaat van de Europese Unie hier helemaal geen belasting over heffen, stelt Apple.

Dat betoogde althans de advocaat van Apple, Daniel Beard, maandag voor het Gerecht, de lagere kamer van het Hof van Justitie van de EU, schrijft Reuters. De iPhone-maker staat de komende dagen voor het gerechtshof in Luxemburg in een hoger beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie.

Apple sluist al tientallen jaren een groot deel van de winst die wordt geboekt buiten de VS, Canada en Zuid-Amerika naar twee Ierse dochterbedrijven die vrijwel alleen op papier bestaan. Over die winst betalen ze amper belasting, omdat het met de Ierse belastingdienst overeen is gekomen dat de buitenlandse winst niet in Ierland belast hoeft te worden.

Ongeoorloofde staatssteun

Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager ziet deze afspraken als een verkapte vorm van ongeoorloofde staatssteun. Ierland behandelt immers niet alle bedrijven op dezelfde manier: door de extreem gunstige deal droeg Apple in 2014 slechts 0,005 procent af in Ierland.

In het bijzijn van cfo Luca Maestri bepleitte Beard dat de Europese Commissie het helemaal aan het verkeerde eind heeft. "De activiteiten van deze twee bedrijven in Ierland kunnen eenvoudigweg niet verantwoordelijk zijn voor het genereren van bijna alle winst van Apple buiten Noord- en Zuid-Amerika."

Verhalen over 0,005 procent belasting door de Commissie deed de advocaat af als bedoeld om de steun van de Europese bevolking voor zich te winnen. Door zulke uitspraken te doen, zou de toezichthouder slechts zoeken naar 'krantenkoppen door kleine getalletjes te noemen'.

Grootste belastingbetaler

Volgens Beard betaalt Apple wereldwijd gemiddeld 26 procent belasting. Daarmee is het miljardenbedrijf naar eigen zeggen 's werelds grootste belastingbetaler. Het zou zelfs 20 miljard euro belasting betalen in de VS over dezelfde winst die volgens de Commissie in Ierland belast moet worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mega-naheffing voor Apple, 13 miljard euro belasting terugbetalen

'Argumenten irrelevant'

De Europese Commissie, die dinsdag bij monde van advocaat Richard Lyal haar standpunt mocht komen verdedigen, noemt het argument van Apple dat het zijn intellectuele eigendommen in de VS ontwikkelt 'irrelevant'. Dit omdat de Commissie alleen de Ierse dochterbedrijven belast, en niet de gehele groep.

Volgens Lyal heeft Ierland onvoldoende zijn best gedaan om de ware activiteiten van Apple's Ierse bedrijven te onderzoeken. "Ze accepteerden eenvoudigweg een willekeurige methode die werd voorgesteld door de dochterondernemingen van Apple Ierse dochters. Dat op zichzelf leidt tot een vermoeden van een speciale deal, een uitzonderlijk voordelige behandeling."

Net als Apple wast ook Ierland ook zijn handen in onschuld. Volgens de lidstaat staat het ten onrechte in het beklaagdenbankje vanwege een mismatch tussen Ierse en Amerikaanse belastingwetgeving. "De beslissing van de Commissie is fundamenteel onjuist", aldus Paul Gallagher, advocaat voor Ierland.

Vonnis duurt nog jaren

Een uitspraak wordt pas over enkele maanden verwacht. Wat de uitkomst ook is, verwacht wordt dat de verliezende partij in beroep gaat bij het Hof van Justitie. Een definitief vonnis kan dan nog jaren op zich laten wachten.

Na de ontdekking van Apple's constructie om belasting te ontwijken via Ierland tuigde de techfabrikant direct een nieuwe structuur op om zo min mogelijk belasting over zijn buitenlandse vermogen te betalen, bleek uit de Paradise Papers.

Apple's juristen vroegen de firma Appleby naar de mogelijkheden van belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en de Britse Kanaaleilanden Jersey en Guernsey. Uiteindelijk verplaatste het Amerikaanse bedrijf zijn holding waarin het grootste gedeelte van haar financiële reserves zijn gestald naar Jersey.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore