Ga naar de inhoud
Tech

Centrale banken ondervragen initiatiefnemers cryptomunt Libra

Beeld © Getty

Vormt libra, de cryptomunt van Facebook, een gevaar voor de financiële stabiliteit of niet? Die vraag staat vandaag centraal als vertegenwoordigers van het Libra-project vragen moeten beantwoorden van zwaargewichten uit de financiële wereld. 

Vertegenwoordigers van 26 centrale banken, waaronder de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of England, ontmoeten de afvaardiging van libra vandaag in het Zwitserse Basel.

De bedenkers van het project is gevraagd om uitleg te geven over de werking en het doel van de digitale munt, zegt een Libra-functionaris tegen de Financial Times. De uitkomst van het gesprek wordt ook gebruikt in een rapport over libra voor de ministers van Financiën van de G7. Dat rapport wordt in oktober verwacht.

Het
Lees meer
Het libra-plan: 7 vragen over de digitale munt van Facebook

Libra niet alleen van Facebook

Libra is de digitale munt die Facebook op de markt wil brengen in 2020. Het idee is dat mensen geld kunnen overmaken naar elkaar, waar ook ter wereld. Daarnaast zou het kunnen dienen om te betalen voor diensten of producten van bedrijven.

Het is in handen van 28 bedrijven en organisaties. Naast Facebook zijn ook Ebay, Spotify, Uber en betaalbedrijven zoals Visa, Mastercard en PayPal aan boord. Toen Facebook het project Libra in juni aankondigde, waren er vragen maar vooral ook de nodige kritiek. 

Eerdere waarschuwing

ECB-bestuurder Benoît Cœuré waarschuwde al eens dat financiële toezichthouders met regels moeten komen waar bedrijven zoals Facebook aan moeten voldoen als zij stappen willen zetten op de financiële markt.

Zonder spelregels met een digitale munt komen, is volgens Cœuré ondenkbaar. Hij vindt dat 'te gevaarlijk'. Onlangs zei Cœuré ook dat de lat hoog ligt voordat libra groen licht krijgt en de Europese markt mag betreden. 

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire is aanzienlijk strenger en noemde de munt zelfs een bedreiging voor de financiële stabiliteit van de EU. Hij pleit ervoor libra de toegang tot Europa te weigeren. 

Waarom zijn landen bang voor de Libra?

03:20
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl