Vliegtuigen voor sensoren

Nieuw vliegtuig Airbus houdt toiletbezoeken passagiers bij

16 september 2019 13:53 Aangepast: 17 september 2019 12:33
Beeld © AFP

Nieuwe vliegtuigen van Airbus krijgen allerlei sensoren waarmee het personeel de passagiers beter in de gaten kan houden.

Het is de bedoeling dat Airbus-vliegtuigen meer 'digitaal bewustzijn' krijgen. Daarvoor worden de vliegtuigen voorzien van sensoren op stoelen, in de gangpaden en zelfs op het toilet. Zo kan het personeel in één overzicht zien waar alle passagiers zich bevinden, en of een toilet bijvoorbeeld al lange tijd bezet wordt gehouden, meldt Bloomberg.

De sensoren zijn onderdeel van de Airbus Connected Experience. Het systeem zou passagiers zelfstandig naar een ander toilet kunnen doorverwijzen als de rij ergens te lang wordt. Maar er zitten ook sensoren in de toiletrolhouder en het zeeppompje: zo kan het personeel die altijd op tijd bijvullen.

Sneller boarden

De sensoren in de stoelen kunnen ondertussen worden ingezet om het leegmaken van het vliegtuig zo efficiënt mogelijk te maken. Nu staan alle passagiers tegelijkertijd op en dringen naar de dichtstbijzijnde uitgang.

Straks zou het gordel-vast-lampje per zitplaats op rood of groen gezet kunnen worden, voor een gedoseerd vertrek van de passagiers. Lampjes op de bagagevakken moeten passagiers naar een vak met ruimte leiden.

Voor het eerst in 2021

Sensoren in de stoelriemen vertellen het personeel of iedereen goed vast zit, wat het vertrekproces sneller moet maken. Zelfs de eet- en drinkkarretjes zijn op het systeem aangesloten: ze weten welke passagier een bepaalde maaltijd heeft besteld, bijvoorbeeld vegetarisch of vanwege een allergie.

De vliegtuigbouwer is begonnen met het testen van zijn Airbus Connected Experience in een Airbus A350. Het systeem wordt voor het eerst in nieuwe uitvoeringen van de Airbus A321 toegepast, in 2021. Daarna wordt het systeem ook uitgerold in de grotere Airbus A350.

Kijk ook: review van de nieuwe iPhone 11's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore