Ook van Julian Assange

'Persoonlijke data van alle inwoners van Ecuador gelekt'

16 september 2019 14:31 Aangepast: 16 september 2019 15:56

Adresgegevens, familiestambomen en financiële informatie van bijna alle inwoners van Ecuador zijn een tijd voor iedereen zichtbaar en doorzoekbaar geweest.

Gevoelige gegevens van vrijwel alle burgers van Ecuador hebben een tijd open en bloot op straat gelegen. Dat schrijft ZDnet na eigen onderzoek.

Volgens de nieuwssite gaat het onder andere om adresgegevens, stambomen van families maar ook financiële documenten en registraties van auto's.

Het zou gaan om data van in totaal 20,8 miljoen personen, terwijl het land maar 16,6 miljoen inwoners heeft. Dit zou komen door dubbelingen in data en omdat de database informatie bevat van overleden personen. 

Julian Assange

Ook was er informatie in te zien van Wikileaks-oprichter Julian Assange, die een aantal jaar verbleef op de Ecuadoraanse ambassade in de hoop niet uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Ook de huidige president van het land was terug te vinden in de database.

ZDnet verwacht dat marktonderzoeker Novaestrat verantwoordelijk is voor dit lek. De database was gevuld was met overheidsinformatie en informatie verzameld door een privaat bedrijf. De database is inmiddels niet meer publiekelijk toegankelijk.

Chili

Vorige maand berichtte ZDnet nog over een vergelijkbaar lek. Persoonlijke informatie van 14,3 miljoen inwoners van Chili (bijna 80 procent van de bevolking) kwam op straat te liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Beveiliging iOS 13 te omzeilen: contacten in te zien

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van