vw.os

Volkswagen steekt 8 miljard euro in softwaretak

16 september 2019 12:00
Beeld © Volkswagen

Volkswagen steekt de komende drie tot vijf jaar 8 miljard euro in de samenvoeging en uitbreiding van zijn IT-afdelingen.

Met die stap wil Volkswagen zijn technologische efficiëntie beter verdelen over zijn twaalf automerken. Met de fusie van verschillende IT-afdelingen zijn rond de 10.000 werknemers gemoeid, meldt Bloomberg. In totaal werken er wereldwijd zo'n 650.000 mensen voor Volkswagen.

Volkswagen kondigde eerder al de ontwikkeling van zijn eigen besturingssysteem aan, vw.OS. Die software moet de spil vormen voor alle auto's uit de stal van Volkswagen, van verbrandingsmotor tot hybride en elektrisch. Dat systeem wordt door zo'n 5000 werknemers ontwikkeld.

Complex web van software

De software moet onder meer het delen van auto's via software van de wagen zelf kunnen regelen. Ook komt er ondersteuning voor bijvoorbeeld smart home. Daarbij gaat bijvoorbeeld de garagedeur open en de verlichting aan als een nieuwe Volkswagen het huis van de eigenaar nadert.

Het nieuwe systeem vw.OS moet er ook voor zorgen dat Volkswagens bijvoorbeeld grote updates kunnen krijgen, zoals dat nu bij Tesla's gebeurt. Daarbij krijgen gebruikers soms jaren na aanschaf van de auto nog nieuwe functies, via een draadloze update. Nu is het updaten van Volkswagens nog lastig en verschilt elk Volkswagen-model op technisch vlak.

Volkswagen-hoofd digitale operaties Christian Senger spreekt zelfs van een "verlammende complexiteit" in de huidige systemen. Volkswagen gebruikt ruim 70 verschillende boordcomputers met software van meer dan 200 leveranciers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elektrische Volkswagen ID.3 kost minder dan 30.000 euro

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Volkswagen helpt klassieke Kever ombouwen tot elektrische auto

Volg Bright op YouTube voor meer elektrische auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van